View Single Post
Eski 19-07-2012, 13:04   #76
aga06tr
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-04-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 96
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cesur393 Mesajı Göster
Sayın aga06tr
sterilizasyon için bir döküm :
Bir çok kişi hidrofonik sistemlerini temizlediği zaman, sistemlerindeki tüm bakterileri ve potansiyel olarak tehlike yaratan maddeleri yok ettiğini düşündükleri bir hipoklorit ya da hidrojen peroksit banyosu kullanıyor.
Ancak- her ne kadar sistem gerçekten zararlılardan arınıyorsa da- ister hipoklorit isterse peroksit kullansın, temizlikten sonra büyük miktarlarda zararlı maddenin ve kimyasalın hiç dokunulmadan kaldığının (hatta bunların plastik malzemenin kendisinden geldiğinin) çok az kişi farkında.
Örneğin, zararlı plastikleştiriciler ile PVC boruların yapımında kullanılan bileşiklerin ve diğer polimerlerin büyük bölümü, bu iki temizleme maddesi ile titiz bir şekilde yıkanmasından sonra bile el değmeden kalıyor.
Peki hidrofonik sistemlerimizi gerçekten temizlemek ve bitkilerimize sızmak için sıranın kendilerine gelmesini bekleyen tüm bu zararlı maddelerden kurtulmak için ne yapabiliriz?
Cevap temiz su kaynaklarının toksik kimyasallardan arındırılması için dünya çapında yaygın bir şekilde kullanılan bir yöntemde saklı: Fenton yöntemi.
19. yüzyılın sonlarında, Henry John Horstman Fenton, birçok dirençli organic molekülü oksidize edip bunları zararsız kimyasal maddeleri dönüştürdüğü bir kimyasal işlem keşfetti.
Fenton’un yöntemi, bulucusunun onuruna Fenton kimyası olarak adlandırılan devrim niteliğinde tamamen yeni bir alan yarattı.
Peki bu şaşılacak keşif neydi?
Bundan sonraki birkaç paragrafta, Fenton reaktifinin ne olduğu ve yöntemleri hakkında detaylı bilgiler bulacak- daha da önemlisi- bu yöntemin hidrofonik sistemlerinizi üretim devreleri arasında temizlemeye, ama gerçekten temizlemeye, nasıl yardımcı olduğunu öğreneceksiniz. Eğer kendi besin eriyiğinizi kendiniz hazırlıyorsanız ve hidrojen peroksit kullanıyorsanız, Fenton kimyasını uygulamak için ihtiyacınız olanların çoğuna zaten sahipsiniz demektir.
Yöntem temel olarak bir su eriyiğine bir demir iyonu kaynağı (fakat kesinlikle şelatlı olmayacak. Demir (II) sülfat kullanılacak) ve hidrojen peroksit eklenmesi suretiyle işliyor.
Bundan sonra demir iyonları, neredeye sisteminizdeki tüm zararlı organik maddeleri yok edebilen, güçlü oksitleyici radikallerin ortaya çıktığı bir dizi reaksiyonu tetikliyor.
Fenton yönteminde demir iyonları anahtar rol oynuyor çünkü peroksidin, kendi başına olduğu zaman asla ortaya çıkaramayacağı, bu son derece reaktif maddeleri üretmesine olanak sağlıyor.
Araştırma hidrojen peroksitin yüksek konsantrasyonlarda mevcut olması halinde (bir kirletici madde modeli olarak kullanılan yaygın bir kimyasal olan) fenolün hiç etkilenmeden kaldığını, oysa Fenton reaktifinin (demir iyonları+hidrojen peroksit) mevcut olması halinde hızlı bir şekilde imha olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Öyleyse yapmamız gereken işlem ne? Her şeyden önce, sisteminizi temizlemek için kullanacağınız eriyiğin her litresi için 0.2 g. Demir (II) sülfat eklemeniz gerekiyor.
Bunun ardından, nitrik asit ya da sülfürik asit gibi, organik olmayan güçlü bir asit kullanarak pH'ı 3-3,5 arasında bir seviyeye getirmelisiniz.
Sitrik, asetik ya da fosforik asit kullanmayın çünkü bunlar Fenton reaksiyonunun etkisini azaltır.
Şimdi de sisteminizi düzenli olarak temizlediğinizde eklediğiniz kadar peroksit ekleyin.
Her litre eriyik için yaklaşık olarak 70 mL % 50’lik hidrojen peroksit gayet başarılı sonuçlar veriyor.
Fenton temizleme eriyiğini sisteminizde en az 6 saat boyunca dolaştırın.
İşlem bittiğinde sisteminizi Fenton solüsyonu kalıntısı kalmayıncaya dek yıkayın.
Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, şelatlı demir kaynağı kullanmamak çünkü FeEDTA ya da FeEDDHA gibi şelatlı demir kaynakları, şelat demir iyonlarının gerektiği şekilde tepkimeye girmesine ve Fenton kimyasına katılmasına izin vermediği için yararlı olmuyor.
Aynı zamanda, pH ayarlama adımı da hayati bir aşama zira 5’in üzerindeki bir ph derecesi, H2O2’nin ilave edilmesi ile birlikte hızlı bir şekilde FeOH3 oluşumuna neden olur ve bunu da tüm H2O2’nin demir hidroksit nedeniyle katalitik bozunmaya uğraması takip eder (ki bunun olması istenen bir şey değildir!).
Sisteminizi temizlemek için Fenton reaktifi kullandıktan sonra, mevcut olan zararlı organik moleküllerin büyük bölümünün yok edildiğinden ve sisteminizin artık yeni gelecek fidelerinize steril ve zararsız bir ortam sağladığından emin olabilirsiniz.
inşallah bir dahaki kurulumunuzda işe yarar
çok ama çok teşekkür ederim sayın cesur393
bu gün perlit siparişi verecektik ama sistemi fenton yöntemiyle dezenfekte etmeden bi anlamı olmaz sanırm ben hala canlı olan ama cok geri kalan fidelerimi kurtarabilirmiyim die uğraşacam bakalım becere bilecekmiyiz. bütün bitkileri söküp uygun ölcüdeki bir kapta PROPAMOCARB HYDROCHLORIDE içerikli bir suda bekletip köklerin temizlenmesini umut ederken diğer yandan da sistemi perlitle doldurup katı ortama dönüştürmeyi planlıyorum bakalım ne olacak boru çapı küçük belki ama bitki sayısını seyrelterek halledebilirim diye düşünüyorum değerli paylaşımız için teşkkür ederim. hatta bu başlıkta pek okunamayabilir diğer bütün arkadaşların faydalana bilmesi için bi başlık açıp konuyu oradan açıklarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum saygılarımla...

aga06tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön