Sayın Suplilumas,
Soyledikleriniz mantıklı.Dunyada birçok amator ve profesyonel bu mantar turunu yetiştirmeyi deniyor ve bunlacaklarına inanıyorum.Bu tesadüf sonucu bir amator tarafından da olabilir, bilimsel bir çalışma sonucu da olabilir.
Ben bir çok vahşi mantar türünü doğadan toplarım.Mesela porcini mantarını toplarken belirlediğim noktalar vardır.Bu noktolara gidersem hiç elim boş dönmem.Bir ağacın altında sürekli çıkarlar.Şimdi ben bu ağacın altına bir ısı ölçer kayıt cihazı koyarsam 3 ay buyonca kayıt yaparım ve elimde bir veri oluşur.Abartmıyorum mantarın çıktığı yerden en fazla 1 metre hatayla ısı kaydı alabilirim.Bu ısı kayıt cihazlarının sayısını artırıp 2 sene doğadan gözlem yapsak elimizde ortalama bir veri oluşur.Aynı şekilde ışık ve PH değerleri de ölçülebilir.Ben asıl meyva alımında asıl sorunun ısı ışık ve PH olduğunu sanmıyorum.bu değerler biraz oynasa bile ürün verimi düşer ama ürün gene alınır.Meyva vermesini etkileyen başka bir neden var biz bunu araştırmalıyız.Hiç kimsenin aklına gelmemiş basit bir şey de olabilir bu.
Diyelim ki onu da bulduk meyveyi aldık sonuçta elimize geçecek olan şey iyi bir mantar yemeği.
[COLOR="Black"]Buna katılmıyorum.Üretim tekniğine patant alınırsa ciddi paralar kazanılır bu işten.Mantarın fiyatı zamanla düşecektir ama bu zaman alır ve o zamana kadar da köşe olunur.Benim amacım para kazanmak değil bu işten merakım olduğu için üzerine düşünüyorum.
Kooperatiften kastım ayrı bir forum oluşturulur.Yeterli katılımcı ve sponsor olursa denemeler başlar.Mesela ben çok olmasa bile her ay belli bir maddi destek verebilirim.Kazayla bi başarı elde edilirse tüm forum üyeleri kazanca ortak olur.Eğlenceli de olur bence.
|