View Single Post
Eski 18-07-2012, 10:36   #4
garlangufa
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Trabzonda ilk Topraksız Tarım serası

.....devam

Sera biryandan kurulurken harmanda açık havada kurup sera bekcisine teslim ettiğim domateslerin durumundan biraz bahsedeyim.
Diktiğimde, neredeyse ölmek üzere olan, solmuş, sararmış domates fideleri 3-4 gün içerisinde umduğumdan çok daha hızlı toparlanıp büyüme moduna geçtiler.
Name:  sera bekcisi4-16Haziran.jpg
Views: 10483
Size:  55.5 KB
Kullandığım su hemen harmanın kenarında 70m derinlikteki artezyenden alınan su. Ölçüm değerleri mükemmel diyebilirim. EC yi İlk ölçtüğümde yalnış ölçtüğümü, hatta EC metrenin bozulmuş olabileceğini bile düşünmedim desem yalan olur. EC değeri 0.0...evet 0.1 bile değil. Dere den aldığım su örneğinin EC sini ölçtüğümde ise 0.1, belediyenin suyunu ölçtüğümde ise 0.5 çıktı buda EC metrenin doğru ölçtüğünün kanıtıydı. Kudret abi zaten bu aletleri kolay kolay bozulmayacak şekilde yapmış, ellerine sağlık.
Sonuç olarak kullandığım suyun PH ı 6.5, EC si 0.0 (sıfır.sıfır). Sera bekcisini EC 2.1 e ayarlayıp sabah 06:00 dan akşam 19:00 a kadar 3 saatte bir 15 dakika çalışacak şekilde zaman saatini ayarladım ve pompaya bağladım.

Domateslerin 5.günü...
Name:  sera bekcisi5-18Haziran.jpg
Views: 10446
Size:  47.9 KB

Domateslerin 9.günü...
Sık sık yağmur yağıp güneş geldiği için, sera bekcisinin üzerini bir naylonla kapattım, aksi halde depo dolup taşardı.
Sera bekcisinden biraz bahsedeyim. Çalışmasını seyretmek bile çok zevkli. Diyelim tankı taze su ile doldurdum ve EC 2.1 e ayarlı. Tanktaki su başlangıçta EC0.0 olduğu için hemen hava pompası çalışıyor ve yoğunlaştırılmış besin eriyiklerinin olduğu A ve B kaplarına hava basıyor, kaplardan tanka eşit miktarda besin eriyiği akıyor, tanktaki küçük pompada besin eriyiği karışmış suyu sera bekcisinin EC metresine ölçüm için iletiyor. Eğer EC 2.1 olmamışsa hava pompası çalışmaya devam ediyor, 2.1 olmuşsa hava pompasının çalışması duruyor.
Bu arada henüz bağlamadığım otomatik taze su alma düzeneği de var sera bekcisinin üzerinde. Su seviyesi belli bir seviyenin altına düştüğünde manyetik şamandıra vasıtası ile durum algılanıp (çamaşır makinalarının su alma kısmında da kullanılan ) su borusuna bağlı Ventil e iletiliyor ve ventil suyu açarak depoya taze su gelmesini sağlıyor. Taa ki su seviyesi belli biryere gelip manyetik şamandıra devreyi kapatana (devre kapanınca elektrikle çalışan Ventil de suyu kesiyor) kadar...
Name:  sera bekcisi6-22Haziran.jpg
Views: 10449
Size:  64.4 KB
Name:  sera bekcisi7-22Haziran.jpg
Views: 10740
Size:  47.7 KB

Bu arada ileride kıyaslama olsun diye bahcedeki domateslerin (toprakta) fotograflarını da ekleyeyim...
Name:  domates_bahcesi-22Haziran.jpg
Views: 17349
Size:  70.2 KB
Şu anda Babamdan aldığım haberlere göre sera içerisine alınan ve Sera bekcisine emanet edilen domateslerin hepsi çiçek açmış ve çok büyümüşler. Yakında bahcedekileri yakalarlar diyor. Tabi benden 1000 km uzakta olunca meraktan çatlamamak elde değil....fotograf çekip gönderecek kimse de yok orada...sadece Babama, depodaki su azalınca doldurursun yeter, gerisini Sera bekcisi halleder dedim. 4 günde bir dolduruyormuş Sera bekcisinin deposunu. A ve B eriyikleri de henüz yarıya gelmiş. Tekrar gittiğimde su işini de otomasyona bağlayınca ve birde web kamerası takınca, artık hem merakımı giderebileceğim, hemde depoyu taze su doldurma derdi bitecek.

Söylemeyi unuttum. Anneme ve babama düşen tek bir iş, domateslerde bakım yani koltuk alma, yaprak budama ve ipe alma. Babam da o işi zevkle yapıyor zaten.
...... devam edecek...

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön