View Single Post
Eski 16-07-2012, 10:43   #2800
jineop
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Sevgili arkadaşlar, clematislerimde dallarda beyazlaşma, çiçeklerde ufalma ve buruşuk açma başlayınca riske girmemek için güzel çiçekli olanları bile budadım. Nerdeyse tamamı çok güzel sürgünler verdi. Budama yapmadıklarım sağlam kalanlar olgun clematislerim. Yani bu rahatsızlığın başladığı clematisler yeni alınanlar, çelikten yeni yetişenler ya da eski olup yeri değiştirilenler.
Kaç gündür olayı düşünüyorum. Olayın nedenleri wilt olmayabilir.
Ve sonuçta vardığım sonuç:
Kök sistemi tam oturmamış clematisler rüzgar, gece - gündüz sıcaklığının çok farklı olmasından çok etkileniyorlar. Özellikle kök sistemi iyi gelişmediği için iyi tespitleme yapmadıklarımız , sürekli minik sallantılarla gövdelerinde minik kırıklar ve oluşuyor. Clematisleri ne zaman toprağa ilk geçiriyorsak mutlaka, suda 15 dk bekletip, açık kök oluşmunu sağlayıp, sonra da türüne göre değişmekle beraber ( Budama sevmeyen grup hariç) mutlaka usulunce derin budama yapıp toprağa geçirelim. Toprak hazırlığı yapmadan, saksının tamamen şeklini almış köklü bir clematis direk toprağa gömüldüğünde kendini hala saksıda zannediyor ve bir türlü uyanamıyor. Ve üst dallara yeterli besin geçişi olmuyor. Bitki dallarındaki özsu bitene kadar kullanıyor. Bu özsu bitince bir anda kuruyor. Yani doğa doğal budama işlemini gerçekleştiriyor. Ve kök uykudan uyanıp, yaşama dönmek için çalışmaya başlıyor. Ve bir yerlerden patlıyor.
Bunlar tamamen kişisel gözlemimdir. Kendi clematislerimdeki ana sorunun bunlar olduğunu düşünüyorum. Hepinize kolay gelsin. Sevgiler...

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön