View Single Post
Eski 14-07-2012, 17:44   #70
tiryaki
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Wink

Herkese tekrar Selamlar,
Gömeç / Ulubeyler mevkisindeki 37 dönüm arazime arbequina ekimi için uzun süredir araştırma yapıyorum. Arazi 10 derece eğimli, traktör işleyebiliyor. En üst noktası 345 metre yükseklikte. Araştırma yaptıkça arbequina için anlatılanların biraz abartılı olduğunu düşünmeye başladım.

Öncelikle sık dikimli bu tarz zeytinliklerin ömrünün yaklaşık 15-20 yıl olduğunu öğrendim internette bulduğum 2-3 kaynaktan. Doğal olarak bu bilgiye Arbequina satan yerlerin sitesinde rastlanmıyor.

İkinci olarak, hektar başına verilen üretim rakamları güneyden kuzeye doğru düşmekte doğal olarak. Mesela İspanya'nın Cordoba bölgesi 37 derece enleminde (bizim Muğla gibi) ve hektar başına 13-14 tonluk bir üretim bildirilmiş, ama Katalonya bölgesi 41 derece enleminde (istanbul - izmit gibi) ve burada üretim 7-8 ton / hektar.

Gömeç (39 derece enleminde) için bu rakam en iyi ihtimalle 10-11 ton / hektar olacak diye tahmin ediyorum.

Oysa bu bölgede domat zeytini eken birisi 5. senede ağaç başına 30 kilo kadar zeytin aldığını söyledi, ne kadar doğru bilmiyorum ama bu doğruysa dekara 15 ağaç, yani hektara 150 ağaç domat da 4.5 ton / hektar ürün verebilir. Bu ağaçların verimi 10 yaşına kadar artıyor bildiğim kadarıyla ve çok uzun seneler yaşıyorlar. Görünen o ki 10 senede ortalama üretim sanırım aynı olacaktır.

Çok yoğun dikildiği için Arbequina'nın fidan, sulama ve bakım maliyetleri çok yüksek. Dönüm başına 160 fidan ve ona uygun sulama sistemi tesisi, ona yetecek gübre, her sene budama vs. ciddi gider kalemleri.

Bu kadar küçük bir alanda budama ve hasat mekanizasyonu çok maliyetli olacağı için, o alandaki avantajlarını da artı hanesine yazamıyorum.

Özetle, Ayvalık ya da Domat zeytininde dekar başına dikilen sayı daha az, bu da arbequina'ya oranla yatırım ve bakım masraflarının azalması anlamına geliyor oysa 10 yıllık ortalama üretim arasında çok uçurum olmayacak gibi. Tabi Ayvalık ya da Domat zeytinine ait 5. 6-10 yıllık ortalam üretim rakamları yok elimde, sadece sağdan soldan aldığım bilgilere göre yorum yapabiliyorum.

Sesli düşünüp buraya yazdım sanki ama yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Murat

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön