Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2
Sayın Sakaki benim adeniumların plastik bardaklara tohumdan diktim. Onları bonzai yapmak istiyorum. Ne zaman bir büyük kaselere alabilirmiyim? Fidecikleri şaşırmak için boyları çak santim olmalı? Dikim yazın uygun mu? Dikim harcı için torf, dere mili toprağı, Dere kumu, ponza taşı, kırmızı toprak, Yanmış havan gübresi ve tavuk gübrem var. Bunlardan hangileri uygun olur? Bana yardım edebilirmisiniz?
|
Merhaba maviş2,
Bayağı uzun sormuşsun

Sırayla gideyim:
- Bence şaşırtma işlemini birkaç ay sonra sonbahara bırak.
- Madem bonsai yapacaksın, o halde şaşırtma yaparken kazık kökleri kesersen ve yayvan kaplara dikim yaparsan daha iyi olur.
- Benim kullandığım toprak karışımını yukarıdaki mesajlarımda izah ettim, bu şekilde uygun olur bence.
- Kırmızı toprak, hayvan gübresi, vs. kullanma bence. Her türlü hastalığa, mantara davetiye çıkarmasının yanı sıra su tutma oranı yüksek oluyor ve adeniumlarını çürütebilir. Ben bu konuda çok dert çektim, hala da çekiyorum sayılır. Bundan sonra hiç organik toprak bile kullanmayı düşünmüyorum.
Ayrıca şunu da belirteyim, ben adenium konusunda uzman değilim. Daha önce başarısız bir deneyimim olmuştu. Şimdi başarısız deneyimlerimden ders alarak ve internet ile arkadaşlarımdan daha fazla bilgi edinerek ikinci kez tecrübe ediyorum.
Bendeki adeniumlar yaklaşık 20 kadardı ama isteyen eşi dostu kıramadığımdan elimde 5 tane obesum ve 4 tane arabicum kaldı. Hep beraber gelişimlerini izleyeceğiz
Saygılarımla