makinam sinbo, iki ölçek kalecik tam buğday unu, iki ölçek söke tam bugday ununu bir kapta iyice karıştırıyordum, makinaya bir yemek kaşığı zeytin yağ koyuyordum önce, sonra bir ölçekten (ölçek zaten bir su bardağı) biraz daha fazla su, ve üç yemek kaşığı yoğurdu suya çalkalıyor biraz eritiyordum, bir tatlı kaşığından daha az tuz. şeker yok. önce sıvılar konuyor, sonra üste un, unda bir yuva açıp bir küçük ölçekten az kuru maya. en uzun program, 3 saat 50 dakikaydı galiba. Tam kıvamında gayet güzel kabarmış bir ekmek oluyordu.
Bir öğünde yarım dilim kahvaltıda bazen tam dilim yiyordum.Sanıyorum baya bir kilo da aldırdı. Doktorum programında bu mayaların GDO lu olduğunu işittim, zaten bünyem alerjik, Mayıs sonu- Haziranı keçi gribi ile ve nefesim tıkalı geçirdim, kullandığım maya aklımı karıştırdı, nohut mayasını çocukluğumdan tanıyordum, bir iki yıl önce de ekşi maya denemelerim olmuştu.
Ekmek makinasını geçen yıl mayıs ayında aldım, makinada ev yapımı mayalarla başarılı olamayınca yukarda yazdığım yöntemle makina ekmeği yapmak kolay gelmişti, ancak eskiden bu toz mayalar (bira mayası derdik) katkılı olmazdı herhalde.Şimdi üzerinde instant maya yazan toz mayalar sanıyorum artık bildiğimiz bira mayası değiller.Onlarla ekmek yapmak sağlıklı mı değil mi bilemiyorum. Iki hafta kadar oluyor, fırından tam bugday ekmeği alıyorum. Onlar yaş pak maya kullandıklarını, yaş mayanın iki günde bozulduğundan bir derece daha iyi olduğunu söylüyorlar. Bu durumda evde maya yapmak en doğrusu olabilir.
Sizlerin teşviki ile biraz önce bir çay bardağı Söke tam bugday ununu içmer suyu ile cam bir kapta tahta spatulayla karıştırdım, karıştırırken mayalanacak gibi göründü. Hava çok sıcak olduğundan fazla özen göstermedim iyice karışınca,üzerini sadece camlı bir kapakla kapattım, sarıp sarmalamadım. Maya bir şekilde kabaracaktır, olmazsa bir kaç siyah kuru üzüm eklerim olur.Nasıl olacağını göreceğiz bakalım.
Ekmek elde ve fırında mı yapılacak makinadan bir şekilde yardım alacak mıyım onu ekmek yapma aşamasına gelirsem göreceğim. Bir keresinde makinada hazır maya eklemeden yapmayı denediğim ekşi mayalı ekmek hiç kabarmamıştı. Öyle olsun istemem, bakalım hayırlısı olsun artık.
Bu arada evde bol bol hazır instant maya da var 1kg kalecik, 2 kg da Söke unu var.
Maya kullanılmasa da olur, hiç olmazsa unları kullanmak lazım.