View Single Post
Eski 12-07-2012, 23:11   #979
hevesli meraklı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-01-2011
tambur tekniği ( yani eksenel dönme hareketi ile karıştırma kolaylaştırıcı kap) ile kompost işlemleri için 3-4 gün süren araştırmalarımız sonucunda;

KELEŞ TİCARET
Murat Bey
Ostim 1. sokak NO=8
0 312 385 23 47

ostim girşi petrol ofisinin arkası oluyor bidonları zaten görüyorsunuz sokaktan.

çıkma bidoncuları bulduk ve çemberli tip 220 lt lik varilimizi aldık. çapı hatırladığım kadarı ile 100 cm boyuda 1,2 m gibi tam ölçülerde emin değilim . hemen sizinle paylaşmak için fotolarını çektim 3 adet aşağıdalar.

ankarada bu bidonları bulmak araştırmalarımla internetten imkansıza yakın duruyordu. genelde zeytincilerin veya azınlıktata turşucuların kullandığı bir bidonmuş ve üreticileri istanbul izmir bursa ve adanalar bir allahın kulu ankaraya satmıyor. telefon edip sordum.

önce kazımkarabekire caddesinde araştırdık ordan demetevlere gittik plastikçi dükkanlarına ordan bizi bu ostimdeki yere yönlendirdiler. ankarada bu tip bidon bulmanın imkansız olduğunu sıfırının yani, ancak kullanılmış(çamaşır suyu imalatında, arap sabunu taşınmasında vb gibi) bulabileceğimizi onuda ordan edinebileceğimizi sölediler akşam üstü gittik aldık akşam 20:00 a kadar açıkmış burası. izin aldık numarasını vermek için forumda kendisinden.

mekanizmamızıda yputube araştırmalarımdan bir makine mühendisi olarak ben seçtim.

Home Made Compost Tumbler - YouTube

planlarınıda vermiş amcamız;
planları dikkat inch ölçüsündedir

ben burdaki planlarda bulunan içerde hava sirkülasyonu sağlayacak olan 70 lik pvc borunun bir kaç yerine içerde karışımı kolaylaştırmak adına yatay çubuklar eklemeyi düşünüyorum bidon döndükçe karıştırmayı çoğaltmak için.

ve bir not closet flange diye tabir ettiği ürün türkiyede sanıyorum ki yok mekanik tesisatçı makine mühendisi olarak kataloglarada baktım bulamadım onun yerine sepetli teras süzgeci cinsi bişi koyacağız.

planımız:
  1. düzeneği hazır hale getirmek yani montajı bitirmek
  2. kahverengi ürünleri toplamak
  3. kahverengi ürünlerin tamamı hazır olduğunda semt pazarında yeşil ürünleri toplamak çünkü yeşiller kokuşabiliyor beklerken bu istenöiyor anldığımız kadarı ile
  4. hazır olan kahverengilere yeşilleri ekleyip bidonu bir seferde prosese sokmak
  5. günü birlik aklımıza geldikçe ki sıkça olacağını düşünüyorum bidonu ter yüz etmek ve gerektiğinde sulamak(drenaj için plastik musluk alıp bidon dibine conta ile montajını düzeneği hazırlarken yapmış olacağız)
  6. her anını fotoğraflamak

amacımız:
siyah renkte kompost elde etmek. süreci dokümante etmek ve bir sonraki için tecrübe kazanmak

sorularımız:
  1. güneşte mi kalmalı hep terasımız tüm gün güneş alıyor ama bu zararlı ise gölgelik kısımlarda mevcut
  2. çay posaları kuruyken kahverengi ama yaşken yeşil mi emin olamadık
  3. limon portakal ve iğneli yapraklar için asidik denmiş ekleyip eklememekte karrasızız
  4. kavun ve karpuz malum yaz mevsımı önce suyunu çektirmek mi gerekli parçalayıp güneşte
  5. tüm malzemeleri münkün olduğunda parçalayıp harmanlayıp koymayı planlıyopruz yeterlimi
  6. gübre ekleme konusunda net fikir edinemedik bu konuda yardım istriyoruz
  7. yeşil malzemeyi veya içinde yüksek nem olup çürüme yapacak malzemeleri ki semt pazarından alınanlar olacak bunlar önce parçalayıp, terasda 2 gün su çektirme güneşlendirip, sonra ekleme fikrindeyiz doğru bir hareket mi? kuruturken talaş serpek üstlerine nasıl bir fikir?
  8. belki aklımdan gitti veya gözden kaçtı okurken kompost oldu önümüz kış biz onu apartman dairemizde (terasımız mevcut) nasıl saklamalıyız.
  9. bu sistem ile kışın kompost yapılabiliyor muyuz hava soğuk olunca istenilen sıcaklığa ulaşmak zor olmuyor mu yani atıyorum ankara ekimde soğuyor ekimde bu işlemin bitmiş olması mı gerekli?

düzenek montajı bitene kadar bu sorularıma mantıklı sade cevaplar almak ümidi ile

iyi akşamlar.

not: umarım bu bidonu arayanlar vardır artık nereden bulacağınızı biliyorsunuz

35 tl dedi 30tl ye aldık bidonu.

Eklenen Resimler

Düzenleyen hevesli meraklı : 12-07-2012 saat 23:13 Neden: bidon ölçilerini eksik girmişim tammalamak istedim
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön