View Single Post
Eski 12-07-2012, 14:47   #977
ciroz
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çakırcalı Mesajı Göster
Sayın ciroz, cevabınız için teşekkür ederim. Önerinizi kal'e alıp malzemenin tamamını karıştırdım. Köpek dışkısı bu karışımın içinde son derece az (olsa olsa 400-500 gr kadar). Yaklaşık 80 kg karışım içinde 500 gr kadar köpek dışkısı bulunması malzemenin kalitesini çok düşürür mü, bilemiyorum.
Sayın Çakırcalı, mümkünse ayıklayabiliyorsanız ayıklamanızı tavsiye ederim, özellikler kedi-köpek dışkısı kompost' a kesinlikle karıştırılmaması gereken malzemelerden. 400-500 gr dışkı kötü kokuya da sebebiyet verecektir.

Eğer kompostunuz yeterli ısıya ulaşmazsa, faydalı bakteriden daha çok zararlı bakteri oluşumu olacaktır diye düşünüyorum.

Bizim de bir köpegimiz var, Kendi kompost yığınımızı yaparken, ( yeşil malzemenin bir çoğu çocuk parkındaki biçilen otlardandı ) dışkıları mümkün olduğunca ayıklamaya çalıştık. Tabii, parçalanan kedi-kopek dışkıları mutlaka malzemeye karışmıştır, hastalıklı bitki parçacıkları da olabilir düşüncesiyle, ısıyı ( nem/oksijen dengesi ) sürekli kontrol ederek, süreci tamamladık.

Sıcak kompost, soğuk komposta göre daha hızlı sonuç vermekle birlikte, kontrolü sürekli elde tutmak gerekiyor. Konuyu incelerseniz, kompost süreci ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz

Biz yaptığımız kompostu "Sebze Beşiği" mizde kullandık, Sonuçlar olumlu gibi.
Bir kaç fotoğraf yüklemiştik daha önce...
http://www.agaclar.net/forum/995017-post697.htm

Tabii, biz de konunun çok acemileriyiz. Bu konuda tecrübeli üyelerimiz daha net cevaplar vereceklerdir.

Düzenleyen ciroz : 12-07-2012 saat 18:55 Neden: klavye kazası
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön