Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sayın süleymanizmir ,zaten arıza bulunmuş anladığım kadarı ile. EC yüksek olunca yani besin eriyiği içindeki tuz oranı ( tuz derken kullandığımız mineral gübreleri kasdediyorum) yüksek olunca bitki suyu alamıyor dolayısı ile yapraklarda kurumalar kıvrılmalar oluyor. Eğer tuz oranı çok az ise yani EC çok düşük ise buseferde almış olduğu su içndeki gübre miktarı beslenmesine yetmiyor. Dolayısı ile her bitkinin gelişme dönemine göre istediği EC ye riayet etmek durumundayız.Birde PH meselesi var. Mesela domateslerinizde sanki kalsiyum elsikliği var gibi görülüyor. Bu besin eriyiğinden kaynaklanan bir durum değil belliki bitki kalsiyumu alamıyor oda besin eriyiğinin PH ı ile ilgili. 1702 nolu mesajdaki yni dünakşam çektiğiniz resimlerde sanki biraz iyileşme görülüyor. Doğrumudur. Bu tamamen yüksek EC yi düşürdükten sonraki halmidir. resimlerde tarih yok dahaönceki resimlerle bu resimler arasında kaçgünlük bir zaman sözkonusu acaba.
Sayın süleymanizmir laf arasında geçen bir sorunuza mutlaka değinmek istiyorum. EC nin düşürülmesi demek besin konsantrasyonunun düşürülmesi demektir. domates için 2,2-2,5 EC yeterlidir. EC değeri 4 e hatta 5 e de çıkarılabilir ama bu gelişi güzel olmaz bitkinin verimine ve gösterdiği tepkiye bağlıdır buda biraz zamanla kazanılacak ihtisas gerektiriyor.İleride oda olacaktır inşallah. Siz EC nizi 2,2-2,5 gibi ayarlayın, Ph ıda 6,2-6,5 gibi yapın gelişmeleri ve değişiklikleri izleyiniz lütfen , ve bizlerle paylaşınızki hep beraber olayı görmüş olalım. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
|
Sayın Kudret Bey ilgi ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Resimler 1 saat arayla çekildi.Tabii hasta olan (Sararmış,Kurumuş) dal ve yaprakları temizledikten sonra çektim.70 Lt.olan tank yarı iken EC 6 dan fazla idi.Üzerine yaklaşık 30 Lt su doldurdum EC hala 4,5 gibiydi.20 Lt boşalltım ve eksilen yere tekrar su doldurdum.Dün akşam 3,5 oldu.Size sormak istediğim bu suyu doldurdukça bitkiye gidecek besin azalmıyor mu? Sizin tarifinize göre 70 Lt lik besin tankımı dolduracağım zaman 14 şişe A 14 Şişe B eriyiğinden koyup üzerine 69 Lt su koyup karıştırıyorum.Akşamüstü yapabildiğim bu çalışmalarım sonucu EC hep 2-2.5 arasında oluyor,eğer EC 2-2,5 oluyor ve domatesler meyvede ise üzerine yarımşar şişe besin daha katarak EC yi yükseltiyordum.Bu yapılanlar doğrumudur, böyle devam edeyim mi Yoksa yarı haldeki besin tankını Yüksek EC yi düşürmek için su ile doldurmaya mı devam edeyim **** döküp yeni bir besin mi yapayım?.Sanki bana yarım tankı su ile doldurmaya devam ettiğimde çok su az besin kalıyor gibi geliyor.Çünki siz 5 Lt suya 1 şişe A ve 1 Şişe B eriyiği koyun diyordunuz.Böyle yapıyorum ve şimdiye kadar çok güzel idi.Daha önce de söylediğim gibi ne oluyor bilmiyorum aynı karışım EC yüksek oluyor ve ben su doldurarak EC yi düşürmeye çalışıyorum.Sanki çok su az besin gibi oluyor.Tabi uzman sizlersiniz.Değerli önerilerinizi bekliyorum.Sevgi ve Selamlarımla..