Konu: Kaplumbağa
View Single Post
Eski 11-07-2012, 23:11   #16
İzmirli
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-03-2006
Merhaba

Kara kaplumbağaları asla yüzemezler ve derin bir suya örneğin havuz gibi düşerlerse içerisinden çıkamayıp ölürler. Bahçede baktığım kara kaplumbağam havuza düşerek ölmüştü, kurtaramadık. Dışarıdan aldığınız yeşil su kaplumbağaları ise eğer mümkünse evde bakılmalı ve Türkiye'de doğaya bırakılmamalı. Var olan türler ile karışarak o yerli türleri baskılayabilir, dengeyi bozabilir veya iklime uyum sağlayamadığı için ölebilir. Hayvan satılan mağazalarda ve akvaryumcularda satılam kaplumabağlardan almamanızı öneririm, hele hele çocuklar için kesinlikle alınmamalıdırlar çünkü yetersiz bilgi ve eksik beslenme bu güzel ve sevimli canlıların ölümüne yol açmaktadır. Kara kamplumbağası olsun veya su kaplumbağası olsun tüm bu türler doğada yaşadıkları ortamın aynısının sağlanmasını isterler. Örneğin eğer bir su kaplumbağası bakıyorsanız(türünden bağımsız olarak) mutlaka sürüngenler ve kaplumbağalar için özel üretilmiş uv(güneş ışını benzeri) ışınları veren bir lamba-florasan gereklidir. Bu ışık sürekli olarak yanmamalı baktığınız hayvanın yaşadığı iklimdeki güneş ve gece saatlerine göre ayarlanmalıdır. Örneğineğer yaz ise sabah 6.30-7 gibi lambanın açılıp akşam 7 gibi kapatılması gerekir.(Zamanlayıcı ile yapılabilinir) Su kaplumbağaları için hem rahatça yüzebilecekleri, akvaryum filtresi ile sürekli olarak temizlenen bir su ve bir de kara bölümü yapılabilinir. Teraryum diye bir arama motorundan araştırma yapabilirsiniz. Türkiye'de bu işi hakkı ile yapan birçok kişi ve dernek var. Akvaryum dernekleri gibi. Bunun yanında hayvanlara verilmesi ve verilmemesi gereken besinler ve yemler, ek olarak besin maddeleri de araşatırılmalıdır. Kış uykusuna yatan bir tür ise kış uykusuna hazırlanmaları ve ara sıra kontrol edilmeleri ve iç, dış parazitleri için önlem alınmalıdır( sürüngenler için olan özel ilaçlar ile) gerekir. Anlaşılacağı üzere kaplumbağa ve sürüngen bakımı sanıldığı gibi bir plastik kabın içine su ile doldurarak bakım değildir. Oldukça özen ve bakım ister.

Bu arada Türkiye'de dere ıslahı ve sulak alan ıslahı adı altında birçok dere beton ile kaplanmakta, üzeri kapatılmakta ve orada yaşayan tüm türler hiçbir şekilde bir araştırma ve koruma çalışması yapılmadan canlı canlı betona gömülmektedir. Buna örnek olarak beni çok üzen ve çoğunluğun farkında bile olmadığı bir olayı paylaşmak istiyorum. Çeşme'de Alaçatı Çamlık yol'dan gelerek, Ilıca Kırçiçeğinin arkasından geçerek Yıldızburnuna doğru dökülen bir dere vardır belki dikkatinizi çekmiştir. O dere "ıslah" ve "modernleşme" çalışması ve "hizmet" adı altında tahrip edilmiş, yok edilmiş ve şu anda beton bir yoldan başka bir şey değildir. Eskiden(7-8 yıl önce) o derede saz bitkileri, acı su balıkları, kurbağalar ve de tatlı su kaplumbağaları vardı ve de o dere hiçbir zaman bırakın taşmayı derenin yarısı bile dolmazdı. Alaçatı ve Çeşme belediyesi oldu bittiye getirerek tüm doğayı yok etti. Kaplumbağalar betona gömüldü ve ben gördüğümde iş işten geçtiği için hiçbir şey yapamadım ( Biliyorum bu bölüm kaplumbağalar ile ilgili ancak belki de bu tür olaylar bundan sonra engellenebilir diye ümit etmekteyim. Sizler de Alaçatı'dan başlayan ve Ilıca'dan denize dökülen dereyi görürseniz lütfen dikkatlice bakın. Aynı kaderi paylaşmaması ve doğanın korunması için dua ettiğim diğer bir yaşam dolu dere ise Alaçatının bitiminden(Otoyoldan İzmire dönüş tarafında Alaçatı tarafından görülebilinir) baraj suları ile beslenen bir dere.

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön