View Single Post
Eski 11-07-2012, 14:43   #2
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
İlk olarak Sn.Mete Tiren'in bu konudaki deneyimlerini aktardığı mesajı bu başlığa alıntılıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren Mesajı Göster
Yosun (alg) Gübresi Üretimi

Algler bir çok ortamda yaşayan su canlılarıdır. Ayrıntılı bilgi elde etmek isterseniz yardımcı olabilecek iki site linki veriyorum ; DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI - organikgubre - Blogcu.com ve Egebiyoteknoloji | Algergy .

Benim ilgilendiğim konu alglerin çoğalması hakkındadır. Diğer bilgilerim tamamen okumaya ve teorik bilgiye dayalıdır. Bu canlıları mikroskop altında incelemedim.

Alg gübresinin üretimi;

Kendi edindiğim pratik yöntemler ve çalışmalar sonucu gözlemlediğim sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle yetiştireceğimiz ortam bol ışık alıyor olmalı ya da bu mevsimlerde sabah güneşinden fazla güneş görmez ise iyi olur suyun sıcaklığı çok artabilir bu da içindeki canlı alg sayısına ve üremeye direk olarak olumsuz etki yapacaktır. Ortalama sıcaklık 20-30 arasında olsa iyi olur.

Evde basit bir üretim yapacağımızdan dolayı oksijen ve karbondioksit oranını dengeli tutabilmek için çoğaltma yapacağımız kabın ağzının açık kalması iyi olur. Tabi bu sırada havadaki bakteriler suya geçmesi çok normal. Ağzı kapalı olarak ta günde bir defa havasını almak kaydıyla güzel sonuçlar alınabiliyor.

Ortamdaki ışık miktarı gece gündüz ile aynı olmalıdır. Gece de florasan ya da başka bir kaynak ile ortama ışık verilirse oksijen zehirlenmesi olayını suda yaşar ve alglerimizi öldürürüz. Yani çatı, teras, tarla, bahçe gibi gece lambanın yanmadığı ortamlar bizim işimiz için çok ideal.

Üretim sırasında ortama başka algler girmesin diye dinlenmiş çeşme suyu kullanılması tercih sebebebimdir. Artezyen suyu kaynatılıp soğutulunca aynı işi çok iyi bir şekilde görür.

Ben besin olarak NPK 15 15 15 + İz Element sıvı gübreyi kullanıyorum. Ayda bir 30-40 cc gazı alınmış doğal maden suyu da eklenebilir.

Kabın büyüklüğü yeni başlayacaklar için önemli bir unsur. Çok besin verilmesinden dolayı bazı elementler zehirleyici etki gösterebiliyor. Bunun için kullanacağımız gübre kadar bir üretim kabı tercih etmek en iyisidir. Fazla besin ekleyip ortamı zehirleme gibi bir şansınız en aza inmiş olur.

Besinler ilk üretim ortamı oluşturulduğunda ve her su değişimi yapıldığında ve akabindeki her haftada 5 litrelik bir tank için bir çay kaşığı NPK 15 15 15+ İz E. gübre eklemeniz yeterli gelecektir.

Hasat süresi aldığı ışık ortam sıcaklığı ortamdaki ilk üremeye başlayan alg ve besin oranına göre değişkenlik gösterecektir. Nasıl olduğunu anlarız diyorsanız birkaç resim ekleyip hemen hemen o renge gelmesini beklemenizi önereceğim.

Hasat işlemini bir dahaki üretim sürenizi göz önünde bulundurarak yapınız. Tankın dibinde kalacak 5 – 10 damla sudan da bu alg ürer şişenin 1/5 kısmını bıraksanız da. Kullanılan tankın 1/10 kadar kısmının bir daha ki üretime maya olarak kalması taraftarıyım.

Hasat işlemi de gerçekleştikten sonra kullanım aşamasına geldik. Oran sorularını cevapsız bırakacağım. Bence bu oran kullandığınız topraktaki organik madde miktarına, besin değerlerine, bitkiye göre değişkenlik gösterecektir.

Ben bazı tek yıllık çiçek fidelerimi direk elde ettiğim saf algle suladım sorun olmadı. Ama adeniumlarda uygulama yaptığımda ½ oranında sulandırmama rağmen ağır geldi. Elde ettiğiniz gübreyi direk en değerli bitkinizde kullanın demiyorum. Üretim esnasında verilen besin gördüğü güneş içinde çoğalan bakteriler gibi her ihtimal birleşip sizin gübrenizin gücünü ortaya koyuyor. Bunu üretiminizi gerçekleştirdikçe tek yıllık sebze ya da gübreyi seven bitkilerinizde deneyerek ne kadar kullanacağınızı saptayabilirsiniz.

Olayın en basit ve kısa hali beş litrelik su şişesini alırsınız içini çeşme suyu ile doldurur bir gün dinlendirirsiniz ardından içine bir çay kaşığı NPK gübre ekler ve alg mayanızı ilk seferinde ortama eklersiniz. Şişe tamamen kuru kalmadığı sürece her hasattan sonra yeniden eklediğiniz su ve besinlerden üreyecektir.

Alg gübreniz oldu çalkaladınız dibinde bir ya da yarım santim su bıraktınız üzerine dinlenmiş su eklediniz ve gübreyi de eklediniz üretime devam edersiniz.

Dibinde tortulaşma olması iyiye işarettir korkmanıza gerek yok.

Peki ilk alg mayasını nereden alacağız derseniz ben üniversiteden çok zor olarak aldım derim en iyisi bunun üretimini yapan birisinden almak. Yok ben üniversiteden alırım derseniz hidrobiyoloji bilim dalından bulabilirsiniz bu ürünleri su ürünlerinde bulabilirmisiniz bilmiyorum.


Yazdığım yazı bilimsel bir çalışma olmadığını unutmayın ama onlarca deneme sonucu benim sizlere aktarabileceğim bilgiler bunlar. Belki atladığım söylemeyi unuttuğum noktalar olmuştur ve ya yazımda anlaşılmayanlar olmuştur gerek başlıktan gerek özel mesaj olarak hangisini uygun görürseniz sorabilirsiniz. Saygılar

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön