Konu: Yılan
View Single Post
Eski 11-07-2012, 14:20   #217
dombili
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-07-2012
Arkadaşlar merhaba,
Bir süredir forumu takip etmeme rağmen dün üye olup ilk sorumu sorma ihtiyacı duydum.

Biz çiftlik/köy hayatına yeni atılmış öğretmen bir çiftiz. İzmir/urla'da 5 dönümlük bir çiftlik evimiz, 4 tane köpeğimiz var. Birkaç gün önce gece köpeklerimden biri bir ağaca delicesine havlamaya başladı. Eve gidip feneri aldım, ağaca baktım bir şey göremedim. Ondan sonraki gün gece fenerle şöyle bir bahçeye baktığımda o bölgede bir kedi görünce köpeğimin kediye havladığını, ben feneri alıp gelene dek de kedinin kaçtığını düşündüm.

Dün sabah saatlerinde bahçemdeki köpek dışkılarını temizlerken önümden kayarak geçen sarı-kahve tonlarındaki 1-1.20 uzunluğundaki yılanı hayretle izledim. 3-4 saniye içinde 5-6 metreyi kayarak gitmişti.

Dün akşam köpeklerimle yine bahçede oynarken köpeklerimden biri aniden havayı koklamaya, ardından da bir ağaca (zeytin) gidip havlamaya başladı. Sabahki yılandan da tedirgin olunca, ağaca yaklaşmasına izin vermek istemedim ama diğer köpeklerim de ağaca toplanıp havlamaya, burnunu kovuklarına sokmaya çalışmaya falan başladılar. hemen köpeklerimi evin içine koyup fenerle ağacı taramaya başladım. Kovuklardan birinde bir yılan daha yatıyordu. Yeşil kahverengi tonlarında tahminimce yavru bir yılandı. Ama kovuğun içinde net görünmüyordu. Belki kertenkele falandır diye (evet ayıp yaptığım) bir çubukla hayvanı dürttüm tıslayarak kovuğun içinde yukarıya doğru çıktı. Yılan olduğuna kanaat getirip hayvanı rahat bıraktım.

Şimdi size danışacağım şeye gelelim. Şimdi ben bu eve kendimden ziyade köpeklerim rahat etsin, özgürce koşsun oynasın diye çıktım. O yılanın burada bizden önce de hayatını sürdürdüğünün farkındayım. Forumdaki konuyla ilgili neredeyse tüm yazıları okudum. Bahçemde bolca delik de var. Yani fare ya da köstebek delikleri bunlar. bahçemde şu ana kadar gördüğüm iki yılanın (belki yılan bile değiller oluklu kertenkeleler orasını da ayırt edemem) burada huzurla yaşamasını istiyorum aslında. Onları kovmak ya da öldürmek gibi bir şey asla istemiyorum. Ne var ki sabah köpeklerimi bıraktığımda yine ok gibi o yöne doğru gidiyorlar. Köpeklerimden ikisi bahçede yaşıyor üstelik. Hani tamam, yılancık bizimle yaşasın isterim ama köpeklere bunu anlatmanın, yılan gibi bir hayvana sosyalleştirmenin pek yolu yok. Köpeklerden biri burnunu o kovuklara sokar ya da yılanı köşeye sıkıştırırsa yılanların da yapacak bir şeyi yok. Ama ben şunu biliyorum, böyle bir tatsızlık yaşanırsa ben bu objektifliğimi koruyamam.

yılanların zehirli olup olmadıklarını bile bilmiyorum. Onların yılan olup olmadığından bile emin değilim aslında. Ama hayvanı dürtükleyip oradan çıkarıp resmini çekecek de değilim, zaten muhtemelen hayvan sağken bunu yapmam da mümkün değil.

İlk amacım bu hayvanları fotoğraflamak. Böylece türün zehirli olup olmadığını öğrenmek. Eğer gerçekten köpeklerime zararsızsa, ki arı bile soktuğunda ağzı burnu bir hafta şişiyor bu hayvanların, ne kadar zararsız ya da ne gibi tedbirler almalıyım onun üzerine düşüneceğim. Yok zehirli bir türse bahçemden nasıl uzaklaştıracağım üzerine düşüneceğim.

Yani sizden ilk ricam, bu hayvanları nasıl fotoğraflarım?

dombili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön