View Single Post
Eski 10-07-2012, 22:15   #213
Yaylacı
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Bu sene merakla beklediğim Siyah Ayçiçeğim nihayet açtı.
Name:  Siyah Ayçiçeği.jpg
Views: 1647
Size:  39.2 KB
Çok garip bir durum var onu anlatmadan geçemeyeceğim. Resmini gördüğünüz Ayçiçeğini iki sene önce tohumdan ekmiştim o yıl tamamen siyah renkli taç yapraklara sahip olarak açmıştı. Çiçek tohum verdiğinde bu tohumları toplayıp sakladım ertesi yıl topladığım tohumları ektiğimde siyah açmasını beklediğim Ayçiçeği sarı renkli açmıştı şaşırdım yanlız bir tane fidan yarısı siyah yarısı sarı renkli olarak çiçek vermişti.(tek çiçek ikiye bölünmüş gibi sarı ve siyah renkli)
Geçen sene bu sarı renkli Ayçiçeğinin tohumlarını topladım bu sene ektiğimde bir kez daha şaşırdım, büyüyen fidanlardan birkaç tanesi kısa boylu(30-40 cm) ve tamamen sarı renkil çiçek, yukarda resmini gördüğünüz Ayçiçeği ise uzun boylu(70-80 cm boylu) ve gördüğünüz gibi siyah renkli açtı.
Aklıma Mendel'in Bezelyeler üzerinde yaptığı çalışmalar geldi, bitki tohumları çaprazlama sonucu hibritleme yapıldığı zaman, baskın olan ilk yıl kendini gösterir, baskın olmayan ise ikinci yıl kendini gösterir(yanlış biliyor olabilirim affedin)
Bu siyah renkli Ayçiçeği tohumları oluştuğu zaman toplayacağım, seneye ektiğimde merak ediyorum hangi renk ve boy baskın gelecek.
Saygılar efendim....

Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön