SARDUNYADA YAPRAK KIVIRCIĞI
Hastalığın en belirgin özelliği yapraklada kıvırcıklık oluşumudur.
Bitki yapraklarında kloritik solgun lekeler oluşması, damarlarda beyazlanma, sarı merkezi daireler şeklinde görülür.
Bu hasta yapraklarda nekroz oluşumu baş gösterir.
Bitkilerin şekil bozukluklarına sebep olur, bitki dejenere olup çiçek verimi azalır.
KÖK KANSERİ
Bitkilrin kök ve kök boğazına yakın yerde ur şeklinde baş gösterir,zamanla büyür ve sertleşerek kök boğazında belirgin urlar oluşur.
Hastalık ışığa ve kuraklığa duyarlıdır,hiç bir şekilde hastalıklı bitkilerden üretim yapılmamalıdır.
SİYAH KÖK ÇÜRÜĞÜ
Bitkilrimizden özellikle sardunya, begonya, cylamen,kalanchoe gibi çiçeklerde çok sıklıkla görülür, başlıca sebebi köklerde yara ve toprağın drenejının yeterdiz oluşu ve çamursu toprak, ıslak toprak ve sıcaklığın 15 -20 derece olması hastalığın çoğalma sebebidir, hiç bir şekilde hastalıklı bitkilerden çelik alınarak üretim yapılamaz.
Bu hastalıklarla mücadele için,
Captan 50, Zinep 80 veya Cupravit gibi ilaçlarla 14 gün ara ile 10 lt suya 1 yemek kaşığı dolu dolu karıştırarak ilaçlamamız halinde daha sağlıklı bitkilere kavuşmamızı sağlarız
SARDUNYA PASI
Hastalık belirtisi yaprağın üstünde renk (açılması) bozulması olarak başlayan lekeciklerdir, zaman geçtikçe kahverengi nekrotik lekelere döner, yaprağın altında açık sarı kahverengiye dönük paslı lekeler oluşur kısa zamanda sıcaklık ve nemli ortamda hastalık giderek çoğalır, yağmurlama sulama hastalığın hızla yayılmasına sebep olur.
Bu hastalık çoğunlukla top sardunya dediğimiz cins'de daha sık görülür. Hastalıklı yaprak ve dallar toplanarak yakarak veya gömerek imha edilmelidir.
Üretim kesinlikle hastalıklı anaçlardan yapılamaz,azotlu gübre kullanılması iyi değildir çünkü büyüme hızlı olacağından zayıf ve cılız filizler hastalığa dayanıksızdır.
Mücadelesi yine Captan, Cupravit ,Antracol gibi ilaçlarla mümkündür
|