Jezebelim, saksıda bitki yetiştirme özürlüsü olan biri olarak saksıdaki bitkiyi
kalıcı yeri bahçe ise 1-2 gün ortamın havasına alışmasını bekler , hiç düşünmeden toprağa geçiririm.
Clematisi sabırsızlığımdan çok kereler değişik mevsimlerde topraktan çıkarıp yer değişikliği yaptığım olmuştur. Ve bu yaptığım işlemler sonucu bitki kaybım hiç olmadı. Sadece bitki duraklamaya girmiş, çiçeklenmesi geçikmiş olabilir. Ama bu işlemleri yapmadan önce bitkiyi kuralına uygun hafif budama yaparım.
Dibini kestiğim büyükçe bir saksıyı bitkinin başından geçirip köke oturturum. Sulamaya başlarım. Saksı sonuna kadar su dolar, su emilir tekrar sularım. Toprak iyiyice yumuşar. Saksıyı üsten hafifçe bastırırım. Yavaş yavaş toprağa gömülmesini sağlarım. Bu hem toprağın yumuşadığını gösterir, hem de çıkarırken köklerin dağılmasını önler. Sonra belle saksının dört tarafından derince toprağa belle basar, bitkiyi yerinden oynatırım. Tabi önce yeni yeri hazırlamış olurum. Hiç vakit kaybetmeden yeni yere aktarırım.
Çok sıcakların olduğu bu dönemde yine de tedbirli davranıp, topraktaki clematisi yerinden oynatmam. Bu mevsimde topraktan saksıya geçirmem
