Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drsweetym
sevgili koyu_yeşil
ortalama 1 aydır 35 sağılır hayvanımızda rasyonu kullanıyoruz.kurudakilerde kullanmıyorum. henüz 1 yaş altı dana ve düvelere vermeye başlayamadım elimdeki tavalar ile sadece sağılırlara veriyoruz. çimi otu ve süt yemini yem karmada karıştırıp vermeye başladık. işleri hafifletmesi ve otdan yemden yararlılığını artırması açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.
randımana gelirsek hayvanlarda baştan hafif ishal yaptı sanırım rasyon değşimi ve sindirimi rahatlattı. daha sonra normale döndü. hayvanlarda kilo kaybı hiç oluşmadı. sağlıkları çokdaha iyi tüyleri parlak ve iştahları yerinde.
arpa çiminden önce 6kg sütyemi 2kg arpa ezmesi ve 7kg ot idi
arpa çiminden sonra4kg sütyemi 2kgarpadan elde edilmiş hasıl veriyorum ot aynı
süt oranı değişmedi 2kg hayvan başına süt yemini azaltmış olduk.
bu aralar fabrika yemini 4kgdan 3 e düşürüp ortalama verimi test edeceğiz
süt ortalamamız 10kgda. amacımız öncelikle hayvan sağlığı,tohumlama başarısını arttırma hastalıklara karşı hayvan sağlığını yukarı almak. immün sistemi güçlendirmek.
şunu biliyoruzki arpa çimi rumende alkalin etki yaparak asidozu engelliyor.
sağlıklı hale gelen hayvanlardada süt veriminde artış olacağı beklentisi içindeyiz.havaların ısınmasıyla birlikde zaman zaman ciddi sorunlar yaşadık . kimi zaman oldu ürün çöktü. kimi zaman oldu çimler fazla mantarlaşmaya maruz kaldı. sulama tankına çeşitli besin eriyikleri ve dezenfektanları deniyoruz. bu denemelerimizde elde ettiğimiz iyi **** kötü sonuçlara göre çimlendirmedeki randımanıda dengede tutmaya uğraşıyoruz.
geçen sene silajda kazıklandık ve hiç randıman alamadık. ticaretde yapılan hileler hayvancılık sektöründede fazlasıyla var. en azından silajdan kurtulup daha değerli bir besin maddesi hemde daha ucuza maliyetle kullanmak artı yemden tasaruf sağlamak şimdiki sonuçlarımız. beklentilerimizde hayvan sağlığı ve süt oranındaki artış. bu arada sütün kıvamı rengi azdaha koyuldu yağ oranı azdaha arttı.
|
Sn drsweetym,
degerli paylasimlariniz icin tekrar tesekkur ederim.
umarim islerinizde umdugunuz basariyi ve kazanci elde edebilirsiniz.
henuz hayvanim yok, fakat oldugunda yem maliyetlerini asagi cekmek icin benimde denemek istedigim bir sey arpa hasili.
cimlendirme odalarinin sterilizasyonu icin ozon jenaratorunun kullanimini dusunebilirsiniz, bu topic altinda faydalari paylasilmisti diye hatirliyorum.
silaj konusuna gelirsek, bu ise zaman ve maddi kaynak ayirabilecek iseniz, kendi slajinizi hazirlamaniz en makul ve ekonomik yontem gibi gözüküyor. aslinda kiyilmis dari veya diger bitkileri basitce buyukce cop posetlerinin icinde agzini hava almayacak sekilde saklayarak bile slaj elde edebilirsiniz.
saygilarimla ...