View Single Post
Eski 03-07-2012, 22:32   #130
eflone
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2011
Jezebel' in gelişmelerini bugün okuyup öğrenmemle kudzulardan birini kapalı bulunduğu kaptan çıkarmak isteği doğdu. Tabi herşeyden önce kendisini tebrik etmek gerekiyor, umarız çiçeklerini açtığı fotoğrafları da paylaştığı günleri görürüz. Tabi o zaman tohum isteme fırtınasına yenik düşmezse

Her şeyden önce genel durumu özetlemek gerekirse, Ankara kudzu yetiştirmek için en uygun bölge olmayabilir. Toprakta kışı geçirmek zorunda kalırsa kudzu dondan kurtulamayabilir, o yüzden bulundukları kapalı ortamdan çıkarmakta çok çekingen davranıyordum, davranıyorum. Böylece bulundukları kaplarda minimal büyüyorlar, dikine sürgün vermek yerine ana gövdede yeni yapraklar çıkarıyorlar. Ancak hem sarılıcı sürgün vermesini test etmek hem de sonuçta yetiştirmeyi düşündüğüm Ankara iklimine vereceği tepkiyi test etmek için, Jezebel' den aldığım ivmeyle, bir kudzuyu büyükçe sayılabilecek bir saksıya diktim.

Name:  agaclar133.jpg
Views: 1702
Size:  68.1 KB
Tüylü yüzeylerde toplanan suyu gördükçe daha fazla püskürttüm, eğlenceli geldi

Name:  agaclar134.jpg
Views: 1637
Size:  70.3 KB
4 aydan fazla bir süredir kapalı bir kutuda yaşayan kudzuyu kapalı balkonumda büyütmeye çalışacağım artık. Diğer iki kudzu hala kapalı kaplarda.

Bu arada farkettiğim ve forumda yazdığım gibi, kudzu yaprakları sabah ve akşam farklı açılanmalar yaparak aldıkları ışığı optimize ediyorlarmış.

Diğer iki kudzunun durumları da böyle, belki yaz bitmeden onları da dışarıya taşırım:

Name:  agaclar131.jpg
Views: 1667
Size:  57.1 KB
Seri fotoğraflarla daha önce göstermeye çalıştığım bu kudzu, içlerinde en sağlamı çıktı. Sanıyorum tamamen aynı çeşit değiller. Bu daha koyu, daha sağlam görünüşlü, daha kalın ve yapraklarında ana damarlara yakın yerlerde daha düşük yoğunlukta desenler yok. Açıkçası en fazla işi bundan bekliyorum.

Name:  agaclar132.jpg
Views: 1672
Size:  48.6 KB
Küçük viyolde bir süre büyüttükten sonra 8cmlik kare saksıda bir süre daha kapalı bekleteceğim bu kudzuyu. Aralarında en zayıfı bu.

İlk başta 6 tohum ekmiştim ve bu akşam elekten geçirip kalan 3 tohumu aradım, bulamadım.
Umarım çürümüşlerdir, gözümden kaçmış olmaları ihtimalini sevmiyorum çok uğraştım bulmak için.

Her neyse, görüldüğü üzere minik bitkilerin minik hikayelerini anlatır gibi oluyorum hep.
Bu yavru canavarlar minik kaplarında sessizce açılıp kapanırken her akşam kapaklarını açıp onları izlemek daha cazip ve güvenli geliyor.

Herkese başarılı ve mutlu günler

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön