Konu: sakız otu
View Single Post
Eski 28-04-2007, 00:23   #21
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Yücel Özlem bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Size bir sorum olacak : Akan sütleri toplayan kişiler bunu ağızlarında çiğneyerek mi sakız haline getiriyorlar, yoksa direkt olarak çıkan sütün kuruması ile mi sakız oluşuyor? Bu soruyu sormamın nedeni, bir arkadaşımın bu sakızı gördüğü anda tiksinerek bakmasıdır.Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Efendim hiç olur mu? Günde yüzlerce sakız yapan birisi bunu nasıl çiğner. Kenger sakızı başlangıçta oldukça serttir. Bir günde iki ya da üç tanesini bile çiğneyemezsiniz. Öte yandan bu insanların kendi bilgi ve görgüleri nispetinde temizliğe dikkat ettiklerini de düşünüyorum. Kullanacak plastik eldivenleri yoktur. Yemek, ekmek, turşu, peynir gibi yiyeceklerini nasıl yapıyorlarsa öyle yaparlar.

Akan süt bitkinin gövdesinde veya altına konulan taşın üstünde yoğunlaşmış bir tabaka halindeyken alınır ve birbirlerine yapıştırılarak bir nohut tanesi büyüklüğünde toplar veya buna eşdeğer çubuklar şekline getirilir. Hemen su dolu kaplara atılır. Rengi ve yapısı bozulmasın diye. Bu sakız satılıncaya kadar, hatta tüketilinceye kadar su içinde saklanır. Suyu da belli aralıklarla değiştirilir.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön