Konu: Kefir
View Single Post
Eski 02-07-2012, 01:57   #21
Füsun Çağırgan
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-05-2012
30 Haziran 2012 Ankara buluşmasında Sudenur hanımdan aldığım kefiri mayaladım, bakalım yapabilecek miyim?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın Mesajı Göster
Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?
Yahoo gruplarda, Subscribe:kefirtaneleri-subscribe@yahoogroups.com

adresli "kefir taneleri" isimli grup ucretsiz paylaşımda bulunur. Herhangi bir mail adresinizden verdiğim adrese boş mail atacaksınız, gelen maili gene hiç bir şey yazmadan cevaplayacaksınız. gruba üye oldunuz bile ) sonra yaşadığınız ili yazıp kefir istiyorum diyorsunuz bir kaç kişi iletişime geçecektir.

Grubun dosyalarından birisini kopyaladım, dilerim işe yarar.

"bilgi kefir

Kefir nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler,

Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Süt
Kefir mayası

Cam kavanoz: Yapmak istediğiniz miktara göre 1 litre ile 8 litrelik kavanoz olabilir.

Plastik süzgeç her hangi bir yerden temin edebilirsiz, metal kullanmayın

Süt: Hemen her sütten yapılabilir. Pastorize, UHT, Paket süt, süt tozundan yapılan süt. En iyisi ve faydalısı taze ve katkısız süt ile yapılandır.

Kefir mayası:Satılan bazı yerler var fakat bulamazsanız ben ücretsiz veriyorum

Nasıl yapılır?

Sütün ısısı 5 c ile 35 c arasında olabilir.İdeali 25 c civarı. Mayalar ile sütün ısısı birbirine yakın olsun.

Kavanozun 3/4 üne kadar süt ile doldurun ve mayaları içine koyun kavanozun agzını gevşek kapatın veya bir bez ile kapatın.

Oda sıcaklıgında mayalanmaya bırakın. (4 c ile 30 derece arası olabilir)

Mayalanma süresi: Sütün kalitesine, süt maya oranına, mayaların aktivitesine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak 12 saat ile 48 saat arasıdır.

Mayalama süresi artıkça kefirin tadı ekşi olur. Tatlı kefir kabızlığı ekşi kefir ishali keser.

Mayalama işleminden sonra oluşan sıvıyı plastik bir süzgeçle süzün, süzgeçte kalan mayaları tekrar kavanoza koyun ve süt ile doldurun ve mayalanmaya bırakın. Eger mayalama yapmıyacaksanız, bir süre ara verecekseniz kavanozu buzdolabına koyun bir hafta kadar kalabilir, bir hafta sonunda yeniden süzebilirsiniz.

Elizde kalan süzüntü kefirdir. Bunu taze olarak tüketebileceğiz gibi buz dolabında kapagı gevşek olarak 1 yıl kadar saklayabilirsiniz. Tadı hafif ekşir ama faydalarında azalma olmaz.

Mayalarınızı dondurmaz, 40 c ısının üstünde tutmaz, ezmez, kimyasal ve
klorlu suya bırakmazasanız sizden uzun yaşarlar.

Kefir yaptıkça mayalarınızda artma olucaktır, süt maya oranını korumak için ya mayaları başka bir kaba alın **** süt miktarını artırın. Fazla mayalarınızı isteyen diğer insanlarla verebileceğiniz gibi onları yiyebilirsinizde, aç karnına yemekten en az 1 saat önce yemeniz çok faydalıdır.

Kefir ilaç değildir ama faydalı bir besindir, faydalarını Doktorlar, Gıda mühendisleri ve kullananlar bilirler.

Kefir mayası, hazırlanması, su kefiri, meyve kefiri, bitkilerin kefir ile mayalanması, kefirden sabun yapımı, yüz maskesi yapımı, kefirden
turşu yapılması, kefir peyniri, yogurdu gibi aklınıza gelen her konuda
arayabilir, sorabilirsiniz."
ismi ve telefon numarası da var arkadaşın.Site ilkesine ters mi düşüncesi ile ekleyemedim.

Füsun Çağırgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön