Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drmgunes
bu yıl ve geçen yılki meşe saplı ve sapsız meşe fidanlarımda külleme vardı. Hem yeni sürgünlerde hemde eski yapraklarda mevcuttu. istanbulda kükürte ulaşım kolay olmadığı için Halil Önen beyin pratik tavsiyesini uygun dozajda fidanlarıma püskürttüm (arap sabunu, yemek sodası..) fakat üzülerek söylemeliyim mantar hiç azalmadığı gibiuygulamanın ilk günü özellikle yeni sürgün yaprakları kıvrılıp buruştu. ilerleyen günlerde de uç ve yanları kurudu. moralim de bozuldu. 2. kez kullanmadım. Önerisi olan varsa sevinirim. bu aşamadan sonra kükürt yine de kullanılır mı?
|
Sevgili drmgunes,
bu aşamadan sonra ve
her aşamada küllemeye karşı kükürt kullanılır. Kükürt kullanırken yaprakların ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz, güneş vurunca biraz yakabilir.
Bir yanlışınız olmalı;
külleme için arap sabunu hiç tavsiye etmedim zaten arap sabunu karışımları külleme değil akar hastalıkları için kullanılır...
Külleme için karbonat kullanıldığını biliyorum ama hiç denemedim...
Ağacınızın yapraklarının kıvrılıp, buruşup kurumasının sebebi kullandığınız karışım değil küllemenin zararıdır.
Külleme 300 yıldır var olan tüm doğal ve zehirli kimyasallara karşı savaşı kazanmış zorlu bir hastalıktır.
Bitkiniz ya da meyvesi küllemeye yakalandığında üzerinden silemezsiniz ancak durdurabilirsiniz...
Külleme her yağışta, nemli ortamda_çiğde_ her sulamada tekrarlayabilen bir hastalık.
Gözlemlemesi zordur.
Külleme her yerde ve her bölgede olmaz. Eğer devamlı bir bölgede tekrarlıyorsa;
daha
gelmeden önce ilaçlarla kaplamak yapmak gerekiyor...
Biz bağda ve diğer birçok sebzede en etkili doğal ilaç olan gülleci bulamacını dikkatli kullandığımız halde az çok bize de zarar veriyor.
Zaten en kaliteli kimyasalları kullanmış olsan da az çok görülebiliyor.
Külleme öyle ev yapımı ilaçlarla başa çıkılacak bir hastalık değil...