Sevgili fahriye siz de maki01 'in önerdiği oranlarla mı toprak hazırlıyorsunuz ? Menekşelerimin yetişkin olanlarını batı yön odada pencere önüne 30 cm mesafeye sehpaya taşıdım. Pencereyi açık bıraktım bir kaç gün sonra hava akımı zarar verir diye korktum ,pencereyi kapadım. Serin ve rüzgar alan bir oda , hava akımının zararı olmaz derseniz yine pencereyi açacağım .
Sevgili Rana, torf, vermikülit ve perlitten oluşan toprak karışımında ben başarılı olamadım. O sebeple yaklaşık 5-6 aydır kendi hazırladığım ve içine fırınlanmış bahçe toprağı, kum, leonardit v.s eklediğim bir toprak kullanıyorum. Toprak çabuk kuruduğu için özellikle yaz sıcaklarında daha iyi sonuç aldığıma inanıyorum. Biraz önce paylaştığım ve kök çürüğü olan menekşem de eski toprakta idi. Eğer bu karışımdan memnun kalırsam ve kesinlikle iyi olduğundan emin olur isem sizlerle paylaşmak isterim. Şu an ben de deneme aşamasındayım...( Bahçeli evi olan ve köyde yaşayan insanların sadece bahçe toprağı kullanarak güzel menekşe yetiştirmesinden esinlendim, bakalım ne olacak?)
Menekşeleriniz cereyan yapmayan bir odada olması durumunda sıkıntı olmaz. Ama pencere açıkken aşırı rüzgar var ve yapraklara zarar veriyorsa esinti olmadığı vakitte 1-2 saat havalandırırsanız kafi gelir. Odanız nasılsa serinmiş. Ben hava rüzgarlı dahi olsa bu mevsimde en üstteki küçük pencereyi açık bırakıyorum. Çünkü öğleye kadar güneş alan bir oda. Ama asla hava akımı yani cereyan olmamasına özen gösteriyorum. Aslında imkan olsa menekşeleri yazın serin bir odaya taşımak en güzeli...
|