Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina
Arkadaşlar bu başlığı okurken çok şaşırdım. Sardunya güneşi ve sıcağı sevmiyor mu? Sabah güneşi alan bir yer için herkes sardunyayı önermiş, benim kafam karıştı???
Eski evimizdeki balkon da sabah güneşi alıyordu, sardunyalarımız orada en geç 11e kadar filan güneş alıyordu bahar ve yazın. Keyifleri yerindeydi. Sonra taşındık, sardunyalarım greve girdi  Şimdi forumda da okuyorum, sardunya güneş sever diye yazıyor hep. Az önce buradaki e- dergide de bile öyle okudum. Öfff ki öff  
|
Sabah güneşi alan yerlerde de sardunya yetiştirilebilinir demeye çalışmıştım ben ama sıcağı tabii ki seviyor.
Geçmişte bir yaz 3 ay kadar Fethiye'de idim. Oranın sıcağı ve nemi dayanma gücümü ciddi zorlamıştı. Sokaklarda, parklarda, bahçelerde, o cayır cayır güneşin altında bir sardunyalar vardı, azman boyutlarda. Sardunyaların hiç o kadar çılgın halini görmemiştim daha önce, muhteşemdiler. Yalnız o kadar büyük olmalarında, oradaki nemin de bir etken olduğunu sanıyorum.
Benim sardunyaların üçü sabah 10.30-11.00, bir tanesi de öğleden sonra akşama dek güneş gören yerdeler. Hepsi hayatından memnun. Sabah güneşi görenler şu anda gayet faal durumdalar. Öğleden sonra güneşi gören ise geçen ay çılgın gibi çiçeklendi, yaprakları görünmüyordu çiçeklerden. Şimdi yeşillik halinde. Sanırım dinlenmeye geçti. Uzun zamandır sardunyalarım var. Bazen kendim sıkılıp birilerine veririm ama elimde ölen hiç olmadı.
Yani sevgili Cymbelina, deneyimlerime göre sardunya kalender bir bitki. Güneşi seviyor ama iyi bir bakımla yarı gölgede de rahatlıkla gelişip çiçeklenebiliyor.