View Single Post
Eski 22-06-2012, 10:13   #2657
drhegeli
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
'Gladys Picard''ın rengi sıradışı...
Nette en yakın bu fotoğrafı buldum.
Name:  GladysPicard.jpg
Views: 717
Size:  42.7 KB

Yeni bitkilerin tescil işlemlerini Dünya Tarım Örgütü (FAO) organize eder. Örgüt halen clematis tescil işlemini Kraliyet Bahçecilik Derneği'ne (Royal Horticultural Society-RHS) delege etmiş durumda... Dernek de tescil otoritesi olarak Duncan Donald'ı seçmiş...
Tescil formuna buradan ulaşılabilir:
International Clematis Registrar - International Clematis Society

Bunun dışında, özellikle ticari işletmelerin tercih ettiği iki uygulama daha var:

1) Bitki Yetiştirici Hakları (Plant Breeders' Rights-PBR)
Yeni geliştirilen bir bitkinin tüm çoğaltma (çelik, tohum, doku kültürü vb.) ve ticari hakları korur. İlgili kuruma başvurup bu hakka sahip olanın dışında kimse bu bitkiyi çoğaltıp satamaz.
Süreli bir haktır: 20-25 yıl. Süre bitiminden sonra herkes çoğaltıp satabilir.
2) Marka Patenti
Bildiğimiz marka patentidir. Bu da süreli bir haktır, ancak süre dolduğunda sahibinin süreyi uzatma şansı vardır.

Clematis konusunda, ticari işletmelerin takip ettiği yol şöyledir:
İşletme, tüm üç merciiye başvurur. Tescil makamında bitkisini kayıt altına aldırır: örneğin Clematis 'Avant-Garde'... Avan-Garde isminin marka patentini de alır. Yetiştirici Hakları'nda (PBR) ise bitkisini başka bir isimde kaydettirir: örneğin Clematis Evipo033

Sonuç aşağıdaki gibidir:
Clematis 'Avant-Garde' Evipo033
Name:  avantgarde.jpg
Views: 751
Size:  48.0 KB
Üretici, 20 yıl boyunca bitkisini Avant-Garde ismiyle çoğaltıp satar. Süre dolduğunda, üretim hakları kaybolur. Ancak ismin patenti de alındığı için diğer işletmeler Avant-Garde adını kullanamazlar; Evipo033 olarak pazarlayabilirler.

Biraz uzattım ama birgün bizim de işimize yarayacaktır...

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön