View Single Post
Eski 26-04-2007, 14:35   #13
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard Mesajı Göster

Kırsal Çevrenin dava dilekçesinde ne yazdığını da ekleyim
Dilekçenin tam metni.

KIRSAL ÇEVRE ve ORMANCILIK SORUNLARI ARAŞTIRMA DERNEĞİ
The Research Association of Rural Environment and Forestry


23.12.2005

BASIN DUYURUSU

Özet : Kamuya ait, toplam 39 Devlet orman fidanlığının kapatılmasını ve arazilerinin özel kişi ve kuruluşlara satılmasını öngören T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işlemi, Derneğimizin açtığı dava sonucunda, yargı kararıyla iptal edildi.


T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, geçen yıl Mayıs ayında, Ülkemizin kamuya ait fidanlıklarının üçte birinden fazlasını oluşturan, toplam 39 Devlet orman fidanlığının kapatılması ve arazilerinin özel kişi ve kuruluşlara satılması yönünde karar almıştır.
Bakanlığın, “Kapatılacak Orman Fidanlıkları” konulu ve B.18.0APK.0.01.04/010.02-139 ve 30 olur sayılı işleminin gerekçesinde; fidan üretiminde özel sektörün teşvik edilmesi adına, teknik ve ekonomik olarak fidan üretilmesine uygun görülmeyen ve şehir merkezlerinde kalan fidanlıkların kapatılması, bu şekilde açığa çıkan kamu arazilerinin özel sektöre kiraya verilerek veya satılarak değerlendirilmesinin daha ekonomik olacağı üzerinde durulmaktadır.
Bu işlem ile kapatılmasına karar verilen Devlet orman fidanlıkları şunlardır:
1) Adana–Köprüköy 2) Adıyaman 3) Afyon-Sandıklı 4) Ağrı 5) Ankara –Ankara 6)Ankara-İlyakut 7) Ankara– Pursaklar 8) Antalya-Antalya 9) Antalya- Elmalı 10) Aydın 11)Balıkesir 12) Bolu-Dörtdivan 13) Bursa-Bursa 14) Bursa-Yenişehir 15) Çerkeş 16)Diyarbakır 17)Düzce 18) Edirne 19) Erzurum-Horasan 20) İstanbul-Çobançiftliği 21)İstanbul-Alemdağ 22) İstanbul-Sultançiftliği 23) Kastamonu-Kastamonu 24) Kastamonu-Daday 25) Kayseri 26) Kırklareli- Lüleburgaz 27) Kırşehir 28) Konya-Konya 29) Konya-Altınapa 30)Konya-Seydişehir 31) Kütahya 32) Muğla 33) Muş 34) Hendek 35) Osmaniye 36) Samsun 37) Sivas 38) Trabzon-KTÜ 39) Tunceli
Halen ciddi toprak erozyonu tehdidi altında bulunan Ülkemizde, ağaçlandırma çalışmalarında önemli yeri olan Devlet orman fidanlıklarına yalnızca İdarenin değil, toplumun her kesiminin sahip çıkması gerekmektedir. Bu fidanlıklar hepimizindir. Kapatılmalarına ve satılmalarına karar verilen orman fidanlıkları 1224,82 HA gibi oldukça büyük bir alanı kaplamaktadır. Yakın zamana kadar fidan üretimi yapılan ve birçoğunun faaliyeti halen devam eden fidanlıklarımızın kapatılması ve arazilerinin satılarak, topluca elden çıkartılması, ileride yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının aksamasına ve çeşitli sorunlara yol açabilecektir.
Açıklanan duyarlılıkla, hukuka ve kamu yararına aykırı gördüğümüz T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işleminin iptâline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle 18.05.2004 tarihinde Derneğimizce dava açılmıştır.
Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin, E. 2004/1539 sayılı dosyası ile işlem gören davamızda, ilk önemli gelişme 21.09.2004 tarihinde dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi olmuştur. Ne yazık ki, Davamız Mayıs'ta açıldığı halde bu kararın verilmesi, yazılması ve taraflara tebliği, çok gecikmeli olarak, ancak Aralık ayının sonunda ve gerçekleşebilmiştir.
Davalı T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, yargının geciktiği bu süreyi değerlendirerek, toplam 39 fidanlıktan yedisini kapatmış, arazilerini ise fidan üretimi ile ilgisi bulunmayan kişi ve kuruluşlara satmış ya da devretmiştir. Bu nedenle, yürütmenin durdurulması kararı, dava konusu toplam 39 fidanlıktan ancak 32'si için etkili olabilmiş, diğer yedi fidanlık için ise, ne yazık ki hukuk etkisiz kalmıştır.
Kapatılarak, arazileri elden çıkartılan Devlet orman fidanlıkları şunlardır; 1- Kayseri Devlet orman fidanlığı (07.12.2004 tarihinde OGM'nce S.S. Kayseri Toptan Gıdacılar, Toplu İşyeri Yapı Koop.'ne satılmıştır.) 2- İstanbul-Alemdağ Devlet orman fidanlığı (11.06.2004 tarihinde OGM'nce TOKİ'ne satılmıştır.) 3- Kütahya Devlet orman fidanlığı (12.11.2004 tarihinde OGM'nce ifrazı yapılarak 26.532 m² satılmış, geriye kalan 52.019 m² 'si park alanı ve diğer ortak kullanımlar için ayrılmıştır.) 4- Sivas Devlet orman fidanlığı (06.12.2004 tarihinde OGM'nce 325.477 m² 'lik kısmı Sivas Valiliği'ne satılmıştır.) 5- Ankara – Ankara Devlet Orman Fidanlığı (OGM'nce 37.827 m² 'lik kısmı TOBB'ne satılmıştır. Geriye kalan kısım T.C. Orman Bakanlığı'nın kullanımındadır.) 6- Konya Devlet orman fidanlığı (04.10.2004 tarihinde Hazine'ce 84.815,11 m² 'si Adalet Bakanlığı'na, 69.504,74 m²'si Jandarma Tabur Komutanlığı'na, 587.972,91 m² 'si Karatay Belediye Başkanlığı'na tahsis edilmiştir.) 7- Kırşehir Devlet orman fidanlığı (29.12.2004 tarihinde OGM'nce Adalet Bakanlığı'na satılmıştır.)
Davamızın T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı'na tebliğ edilmesinden sonra, yukarıda belirtilen fidanlıklardan beşinin, olası bir iptal kararının hukuken doğuracağı sakıncalar Davalı İdarece bilinmesine karşın, yargı kararı beklenmeden aceleyle satılmış olmaları düşündürücüdür. Özellikle en son elden çıkartılan, Kırşehir orman fidanlığının satışı yürütmenin durdurulması kararı Davalı Bakanlığa tebliğ edildikten sonra gerçekleşmiş olup, açık bir yargı kararının çiğnenmesi anlamına geldiğinden, kanımızca ilgililerin hukuksal sorumluluğunu gerektirmektedir.
Öte yandan, bu arazileri satın alan ya da devralanların hiç birinin, kapatma gerekçesinde ileri sürüldüğü gibi, “fidan üreticisi özel sektör”den olmadığına dikkatinizi çekmek isteriz. Bu durum, “işlemde ileri sürüldüğü gibi fidanlıkların teknik gerekçelerle kapatılmadığı, aksine zaman içinde şehir merkezlerinde kalan arazilerinin yükselen rantına, fidan üreticisi özel sektörü teşvik etmek bahanesiyle göz dikildiği” yönündeki endişelerin zaman içinde haklılık kazandığını ortaya koymaktadır. Bu işlemi ile, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Anayasa ve yasa hükümleriyle belirli görev ve sorumluluklarından olan; Toprağın erozyonla kaybedilmemesi, Ülkemizin orman varlığının geliştirilerek yeni ormanlar yetiştirilmesi ve mevcut orman varlığının iyileştirilmesi konularına ilişkin çalışmalarda önemli yeri olan Devlet orman fidanlıklarını, yeterli teknik gerekçelerini ortaya koymadan ve konuyu kamuoyunun bilgisine sunup, demokratik kanalları açmadan satmak istemiştir.
Özel sektörün önünü açmak adına, süregelen bir hizmetin yeri doldurulmadan, Devletin aslî görev ve sorumluluklarından el çekmesinin kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırı olduğu kuşkusuzdur. Dava konusu işlem, Ülkemizin giderek ithal fidana daha çok bağımlı hale gelmesi, şehir merkezlerine yakın olan fidanlık arazilerinin, yeşil alan olarak sağladığı sayısız yararların rant uğruna feda edilmesi vb. burada tamamını sayamadığımız pek çok sakıncayı içermektedir.
Nitekim, Davanın gelinen son aşamasında, Ankara 12. İdare Mahkemesi 23.09.2005 gün ve E. 2004/1539 - K.2005/862 sayılı kararıyla, “fidanlıkların kapatılması” konulu TC. Çevre ve Orman Bakanlığı işleminin iptaline karar vermiş bulunmaktadır. Karar, henüz hukuken kesinleşmemiş olmakla birlikte, Derneğimizin kuruluş amacı doğrultusunda konuya gösterdiği duyarlılığın, bu aşamada bir yargı kararıyla da doğrulanmış olması, Ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir.
Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları
Araştırma Derneği Vekili
Av. İ. Ergun Anlı

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön