Sayın Bykafkas;
Uzun süredir hidroponik ve akuaponik uygulamalarını yakından araştıran bir Su Ürünleri Mühendisi olarak, Kendi çapımda da ufak çalışmalar yapıyorum. Öncelikle bikaç tavsiyem olacak.
Kapalı bir devrede balık yetiştiriyorsan mutlaka Oksijen desteğine ve Filtreye ihityacın var. Mümkün olduğunca sistemi kapatmadan suyu filtreleyip, Oksijen yönünden zengin tutmalısın.iki farklı canlı gurubunu birleştiriyorsan ayrı ayrı 2 farklı canlı gurubunuda sağlama almalısın. Yukarıda Merlict arkadaşın tavsiye ettiği akvaryum içindeki bitki için gerekli, onun haricinde eğer su içinde balık varsa o suyun oksijen desteğine ihtiyacı vardır.Havuzdan Öredekleri çekmen iyi olmuş çünkü zaten yeterince kontrolde tutman gereken farklı değişkenler var. sistemin iyice dengede durduğuna inandığın zaman istersen deneme amaçlı kontrollü bi şekilde tekrar koyabilirsin.Ayrıca Suda ki iletkenlikten çok PH, Nitrat ve Amonyak değerlerini bilmelisin. Bütün iş ph ve nitrat değerlerinin kontrolünde. balık yemi + dışkısı genel olarak amonyak ve nitrit olarak suya geçer. Nitrit filtre sonrası suya vereceğin oksijen ile nitrobakterler tarafından Nitrata dönüşür. Bu sirkülasyon bitkilerini ayakta tutacaktır. Yapman gereken sadece havuz çıkışına katı madde filtresi + biyolojik filtre (nirtobakterler için ) koymandır.Bir husus daha kaç balığın var şu an ölenler olmuş bilmiyorum ama baştaki balık miktarın şu an sistemindeki bitkileri besleyemez biraz daha arttırmalısın. Ayrıca düzgün yemleme yaptığın zaman ( düzgünden kastım yeterince ne fazla ne az ) ek besine kesinlikle ihtiyacın kalmaz.
|