Sevgili nilgün dogan,
Yavru kayıplarınız için üzüldüm ama sağlık olsun diyelim. eminim en kısa sürede yeni çeliklerden üreteceğiniz yavrular sizi yine mutlu edecektir.
Havaların aşırı sıcak gittiği günlerde yavru ayırıp, sağlıklı bir şekilde büyütmek biraz sıkıntılı olabiliyor. Yeni ayrılan yavruların kök sistemi henüz yeterince gelişmediği için, sulamada yapılacak en ufacık bir hata kayıpla sonuçlanabiliyor.
Sevgili tabiata dair'in de söylediği gibi temel neden aşırı sulama ya da susuz kalma.
Suyu biraz fazla vermişsek kök sistemi gelişmediği için cılız kökler yeterince suyu absorbe edemedikleri için sürekli su ile temas etmek durumunda kalıyor. Bu da beraberinde mantar gelişimi sonucu ortaya çıkan kök çürümesini getiriyor.
Susuz kalma durumunda ise yeni gelişmeye başlayan kökler hemen kuruyor ve ardından yapılan sulama ise fazla sulamada yaşanan döngüyü tekrarlatıyor.
Ben bu dönemler için çözümü kullandığım topraktaki perlit ve vermikulit oranını arttırmakta buldum.
Perlit ve vermikulit, ortamdaki fazla suyu absorbe ederek yavaş yavaş saldıkları için kök çürümesinin önüne geçebiliyor. Ancak %50'in ( 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit, 2 ölçü vermikulit ) üzerine çıktığım oranları önerdiğim arkadaşlardan bu toprak karışımını başarıyla kullanamayanlar da oldu. Bu oranları toprağın nemini kontrol edebilecek deneyimde olan arkadaşlara önerebilirim.
|