Konu: Kefir
View Single Post
Eski 17-06-2012, 15:44   #438
polatuz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.

Ben Ege üniversitesinden kefir mayası alırken konuştuğumda ve bana verdikleri dökümanda içinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle hijyen önemlidir demişlerdi.
Metni okuduğumda da içinde zararlı bakteri üremez gibi bir yeri ben anlayamadım. Zaten en ufak bir hijyen ihmalinde üstünün küf kaplanması yeterli oluyor durumu öğrenmek için.

Zaten aksi olsa steril koşullar gerekli değil denirdi.
Tartışmanın başlangıcı çiğ sütün kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna dayanıyor. Sadece burada değil tüm dünyada bu tartışma çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Bazıları sadece fabrikasyon gıda ürünleri tüketilmesini savunuyor. Sütte de "Aman çiğ sütten uzak durun, sadece ambalajlı pastörize hatta UHT süt tüketin." söylemi çok yaygın.

ABD'de çiğ süt satanlar hapse atılıyor. Çiğ süt satmakta ısrar eden çiftçilerin, besicilerin çiftlikleri silahlı hükümet ajanları tarafından basılıp tüm varlıklarına el konuluyor. Bu işte dev gıda tekellerinin parmağı olduğu sık sık iddia ediliyor.

Çiğ süt düşmanlığı, yakında bizim ülkemizde de UHT kutu süt dışında süt tüketiminin yasaklanmasına varırsa hiç şaşmayın.

Kefir konusunda da elbette bunun mucizevi bir iksir olduğu, hiç bir zararlı içeremeyeceği gibi bir iddiada hiç bulunmadım. Tersine hijyen şartlarına azami özen göstermek gerektiği hep vurguluyorum. Çiğ süt kullanıldığında da, elde edilme koşullarının çok önemli olduğu, kaynağına dikkat edilmesi gerektiği aşikar.

Mağazalardan alınmış kutulu UHT süt kullandığımda, birden fazla kez bu sütün kefir mayalarımı öldürdüğüne şahit oldum. Besicilerimiz sanırım hayvanlarında bol bol antibiyotik kullanmayı iyi bir şey zannediyorlar.

Yine tartışmanın başına dönersek, iddiam odur ki eğer güvenilir bir kaynaktan, sağlıklı hayvanlardan hijyenik şartlarda sağılmış, taze çiğ süt bulabiliyorsanız, yapacağınız kefir, mağazadan satın aldığınız işlenmiş sütle yapılan kefirden kat be kat daha sağlıklı olacaktır.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön