Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nehuse
Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.
Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
|
Sn. Nehuse,
Yaklaşık 20 yıldır kefir hakkında sizin deyiminizle "kulaktan dolma" bilgileri takip ediyorum. Bunların içinde tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları da var. Yani Türkiye'de bir üniversitenin daha yeni başlamış akademik çalışmaları değil tüm dünyada yayınlanan bilimsel makaleleri referans olarak alıyorum. Sizin yazınızı okuduktan sonra yaptığım tek bir Google araştırmasıyla bile aşağıdaki gibi, kefirin antibakteriyel özelliklerini açıklayan bir yazıya ulaşabildim.
"Antimicrobial properties of kefir
Garrote et al. (2000) tested the inhibitory activity of a supernatant of cows’ milk fermented with kefir grains, against Gram-negative and Gram-positive bacteria. Gram-positive microorganisms were inhibited to a greater extent than Gram-negative microorganisms; moreover, both lactic and acetic acids were found in the supernatants. Garrote et al. (2000) showed that milk supplemented with lactic acid or lactic acid plus acetic acid at the concentrations found in the kefir supernatant also had inhibitory activity against E. coli 3. They concluded that organic acids produced during kefir fermentation could have important bacteriostatic properties even in the early stages of milk fermentation.
Hydrogen peroxide is another metabolite produced by some bacteria as an antimicrobial compound. Yüksekdag et al. (2004a) showed that all 21 isolates of lactic acid bacteria from Turkish kefir produced hydrogen peroxide (0.04–0.19ug/ml). In a later paper, they reported that 11 out of 21 strains of kefir lactococci produced hydrogen peroxide (Yüksekdag et al. 2004b). All lactococci strains were effective in inhibiting growth of Streptococcus aureus, but were less effective against E. coli NRLL B-704 and Pseudomonas aeruginosa."
Kaynak:
Nourish Kefir - Healthy Probiotic Drink - Nourish Kefir
Yine de önceki yazımda da kefirle uğraşırken hijyen koşullarına uyulması gerektiği uyarısını yapmıştım ki sizin alıntıladığınız yazıda da böyle ekstrem durumlarda kontaminasyon olabileceği açıklanmış.