Konu: Kefir
View Single Post
Eski 16-06-2012, 21:50   #433
nehuse
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polatuz Mesajı Göster
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır. Bu yüzden hijyenik şarlarda taze sağılmış süt ile yapılan kefir çok daha sağlıklıdır. Bilim dünyası enzimlerin önemini ve canlıların metabolizması üzerinde ne kadar çok etkiye sahip olduğunu yeni yeni keşfediyor. Süt kaynatıldığında, içerdiği son derece yararlı enzimler yok olur. Bu yüzden çiğ süt ile yapılan kefir çok daha yararlıdır.
Kefirin koruyucu etkisini açıklamak için size yabancı sitelerde gördüğüm bir deneyi örnek olarak anlatabiliim. Bildiğiniz gibi kefir ile mayalanma sırasında sütün beyaz kısmı ile sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısımı ayırın ve bir dilim bifteği bu sıvının içine yatırın. Mutfağın herhangi bir bölümünde (buzdolabında değil) istediğiniz sürece saklayın (1 hafta, 1 ay vs.). Sonra da bifteği pişirip gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Et çok uzun bir süre oda sıcaklığında bu sıvının içinde bozulmadan saklanabilir.
Yine de kefir ile uğraşırken hijyeni ihmal etmeyin.
Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.

Kod:
Kefir tanesinde yer alan mikroorganizmaların çevre ile bağlantısı o denli geniş bir alana yayılmıştır ki, çeşitli mikroorganizmalar ile kontaminasyon bu mikroorganizmaların fonksiyonlarını engelleyemez. Sununla birlikte kefir tanesi ve kefirde birçok hatanın meydana gelmesinin ana nedeni kültür üretimi ve ürün eldesi sırasında yabancı mikrofloranın ortama hakim olmasıdır. Kefir mikroflorasının çok karmaşık olması nedeni ile, bu tür yabancı mikroflorayı belirlemek oldukça güçtür. En önemli kontaminasyon mikroorganizmalarını şu şekilde sıralamak mümkündür (Wegner ve Zicrick 1981):
-	Koliform Mikroorganizmalar: Koliform bakteriler kefir ana kültüründe (kefir tanesi), işletme kültüründe ve kefirde üretim hijyenine uyulmadığı taktirde gelişe-bilirler-, Üründeki gaz kabarcıkları çoğu zaman koli-form bakterilerin bir işareti olmayıp, şekeri parça-layan mayalardan ileri gelebilir.
-	Kahm Mayaları: Kahm mayalarının (Candida cinsleri) çoğalmaları, düşük sıcaklık derecesinde uzun süre fermantasyon sonucu söz konusu olur. Üst kısımda
sarı-beyaz, kremimsi bir tabaka oluştururlar. Üründe hoş olmayan kuvvetli bir maya aroması algılanmasına neden olurlar.
-	Geotrichum candidum; Kahm mayaları ile aynı koşullarda çoğalırlar. Üst kısımlarda beyaz renkle bir küf tabaka-sının oluşmasına neden olurlar. Penicillium, Mucor gibi diğer maya cinsleri ile nadiren kontamine olurlar.
-	Sirke Asidi Bakterileri(Acetobacter spp.); Normal kefir mikroflorası içinde yer almakla birlikte, alçak derecede inkübasyon sonucu çoğalarak, kefirin ekşi bir tat alma-sına neden olurlar. Bu durumda sirke asidi bakterileri de yabancı flora olarak kabul edilirler.
Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

nehuse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön