View Single Post
Eski 15-06-2012, 17:17   #14
merlict
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Konuyu yeni gördüm, geç kalmadıysam yazayım istedim.Sayın junior bence asmanızı yerinden hiç ellemeyin.Bahsettiğiniz gibi mevcut dalları kayın ağacına çıkacak kadar uzunsa bu size fayda sağlar.Asmanızı taşımak istediğiniz yere doğru yaklaşık 50 cm derinlikte kanal açın.Asmanızı bu kanala yatırarak kanal kazarken çıkardığınız toprağı üzerine örtün.Bu şekilde dallarının boyu yettiği kadar uzağa taşıyabilirsiniz.Bunu yıllar boyunca yaptığınızda hem asmanız istediğiniz alana doğru gelecek, hem diğer dallarını farklı kanallar açarak başka noktalara taşıyabilir, hemde yeni köklendirme yaptığınızdan her yıl daha canlı olacaklardır.Toprak altında kalan dallarda topraktan yüzeye çıktığı noktanın hemen altında köklenme oluşacaktır.Bu işlem için kesinlikle sonbahar sonrasını tercih edin.Kışa girmemiş olun veya kıştan çıkmış.Gözleri ölü iken yapılmalı.Rahmetli babamla küçük yaşlarda yapmıştık bu işlemi.Hatta kanalları bana kazdırdı.O yıllar daha ortaokula gidiyorum, ne kızmıştım.Şimdi ise değerine paha biçemem.Dedimki "bu işlem ne ? "Göleme derler buna, asmayı yerden sökmeden çardak yapacaz seninle..." Evet mevcut yerdeki asmanın dört dalını yerdeki kanallara gömerek 4 ayrı noktadan çıkartık.Her çıkartığımız noktaya direkler diktik.Ertesi yıl bu dört noktadan çıkan asmalar büyüdü ve tazelendi.Dört noktayı direklerin üzerinden birbirine bağladık, yıllarca altında çay içtiğimiz çardağımız oldu.Budama dahil herşeyini babam yapardı.Geçen yıl babamı kaybettik, şimdi o asmanın altında çay içerken içimi hüzün kaplıyor.Nerden nereye konuyu dağıttım ama göleme işi sizi rahatlatabilir, bide baba yadigarı olunca yerden sökmeniz büyük risk taşır.Onların eserini devam ettirmek bizim boynumuzun borcu.

Bunu çoğu arkadaşıma anlattım, hatta birkaç kez onlara göstermek için yaptım.İş yerinin karşı tarafındaki yıllardır var olan yaşlı asma şimdi yolun bu tarafına işyerinin bahçesine geldi.İlk başta burun kıvırdılar ama şimdi taze taze üzümlerini yiyorlar. Umarım işinizi görür.

Sayın falcon00'ın bahsettiği havai köklendirme işlemi daha çok çelikten ve başka yöntemden köklendirme zorluğu çekilen ağaçlar için gerekli, hoş adamlar domatese bile yapmışlar ya orası delilik.Tabii kısır tohumdan üretilen domates için tek çare bu olsa gerek, aksi halde tohum alıp gelecek yıl dikilse kısır olduğundan verim vermiyor.Ben havai köklendirme işlemini bonsailerim için çeşitli ağaçlarda uzun zamandır yapıyorum, asma arsızdır bu eziyete değmez. (nacizne fikrim)

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön