Herkese merhaba, uzun süredir takip ettiğim ancak pek yorum yazmadığım böylesine faydalı bir site için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Benim şöyle bir sorum olacak. Yaklaşık 3 gün önce bir fidan sitesinden 50 cm kada büyüklükte bir ortanca satın aldım. Ancak yaprakları çok sağlıksız yeşilden sarıya doğru bozulmaya uğramış ve küçüktü. İki tane çiçeği vardı ki nasıl açmışlar ben de merak ettim. Renkleri aynı şekilde çok cansız. Bugün yeni saksısına geçirmek için eski saksısından çıkardım gözlerime inanamadım. Saksının içi kurtcuklarla dolu ve birkaç tane de sulacan var. Asıl önemli olan ise cinsini bilmediğim 10larca belki de 50ye yakın sarı renkli küçük yumurtacıklar. Bunlar ne yumurtası olabilir? Yaptığım doğru mu bilmiyorum ama köklerini bu kurtlardan ve yumurtalardan arındırdım, bu arada eski saksı toprağı da tamamen dağıldı, çünkü en ufak aralığı bile bu yumurtalar sarmıştı. 2 litrelik suya birkaç damla çamaşır suyu katıp kökleri bununlar yıkadım. Sonra duruladım. Son olarak da kaliteli saksı toğrağı ile elenmiş bahçe toprağı karışımından (biraz da yanmış ahır gübresi) oluşan toprak ile bir saksıya diktim. Ancak çiçekleri filan iyice pörsüdü.
Şimdi benim yaptığım bu uygulama ne kadar doğru? Ayrıca Ortanca eski sağlığına kavuşup, güzel ve sağlıklı yapraklar açar mı? Yaptığım toğrak karışımı ortanca için uygun mu? Yoksa bahçenin gölge bir yerine diksem daha mı akılcı olurdu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Sevgilerimle...
|