Uzun süredir orkidelerin güzelliği beni cezbetmekteydi. Nitekim, bu konuyu başından sonuna dek
hıfzettikten sonra, Mayıs başlarında beyaz bir phal aldım.
Yukarıdaki resimlerde de görüldüğü üzere, phalim tek çiçek dalından üç dala ayrılmakta. Başlangıçta sağ ve sol dallarda üçer çiçek ikişer yomurcuk, ortada ise dokuz çiçek iki tomurcuk bulunmaktaydı. Daha sonra, tüm tomurcuklar açtı ve toplam 21 çiçekli bir phalim oldu.
Orkideme, başta Sn. praecox olmak üzere bu bölümde bilgilerini paylaşan tüm arkadaşların tavsiyelerine uyarak bakıyorum. Şimdiye kadar herhangi bir problemle karşılaşmadım.
Her ne kadar, saydam saksının kullanımı tartışılıyor olsa da, aşağıda fotoğrafını verdiğim ikinci bir
deliksiz saydam saksının içine, esas saydam saksıyı koyarak ve bir altlıktaki sulu taşların yardımıyla, yaprakların nemli kalmasını sağlamaya çalışıyorum.
Sulamayı 7-8 günde bir yapıyorum. Sulama zamanını, phalin yapraklarından anlıyorum. Suya ihtiyacı olduğunu bana, üst yapraklarını
çok az aşağıya indirerek bildiriyor

. Tabii saksısının hafifliği ve saksı iç cidarında nem ve buhar kalmaması da, su ihtiyacını gösteriyor bana. (Sulamadan sonra, suyunun tamamen süzülmesi için yukarıdaki saydam saksıya koymadan bir gün bekletiyorum.)
Merakım beni bırakmadı tabii. Orkidenin tohumdan yetiştirilmesinin nasıl olduğunu araştırmaya başladım. Bu forumdaki Sn Cansunarya'nın
Bitki doku kültürü çalışmaları konusundaki paylaştığı tecrübeler ve
Tohumdan orkide üretmek konusu, bu hususu denemem gerektiği kanısını oluşturdu bende. Ve, orta daldaki ilk beş çiçeği birbiriyle (birini kendi spor kesesiyle) dölleyiverdim

. İki gün içinde tohumlanan çiçekler soldu ve sapları şişmeye başladı. Yukarıdaki ilk fotoğrafla aşağıdaki fotoğrafta tohumlanan çiçekler görülmekte.
10-15 gün sonra, tohumlanan çiçeklerden sonraki 6 çiçek birer birer saplarını sarartmaya ve dökülmeye başladı. Bu durumdan, tohumlanan çiçeklerden sonraki çiçeklere bitkinin bakmayacağını ve hepsini dökeceğini değerlendirerek, son tohumlu çiçekten sonra dalı, kalan çiçekleriyle birlikte (üç çiçek kalmıştı) usulüne uygun olarak kestim. Sağa ve sola çatallı dallardaki çiçeklerde herhangi bir solma belirtisi olmadığı için bu dallardaki çiçeklere dokunmadım.
Tohumlu çiçeklerin solan taç yaprakları temizlendikten sonra, diğer kalan çiçekleriyle birlikte güzel bir aranjman da oluşturuyor, aynı zamanda. Tavsiye ederim

.
Neyse, tohumdan orkide yetiştirme konusunda araştırmalarım devam ediyor. Yabancı dilde
bu ve
bu siteleri orkide konusunda oldukça yararlı görüyorum.
Ayrıca Google'da
orchid flasking şeklindeki aramada,
youtube dahil birçok sitede tohumdan orkide yetiştirme konusu ortaya çıkıyor.
Konu hakkında tecrübe ve paylaşımlarınız, bana ve benim gibi onmaz meraklılara yardımcı olacaktır kanısındayım.
Saygılarımla.