Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın
Ortancanın değerini geç anlayanlardanım  Öyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden 
|
Ortancaların çiçeklenmesi budama ile ilgilidir. Ancak bazı cinsler naparsanız yapın çiçek vermiyor. 35 yaslarında 20-25 tane ortancam var. Bunların içinden ikisi her yıl bir sürü sürgün verdiği halde bir dalda senede bi çiçek ya açar ya açmaz. Bunun dışında dal yaprak bir görünüm sergilerler. Halbuki yanı başındaki her dalı çiçeklidir.
Bu tip ortancaları en iyisi benim gibi acımadan yok etmektir
Çiçek için daha oncede söylendiği gibi her yıl bir onceki yılın dallarında 2şerden 4 göz bırakarak budarsanız mutlaka çiçeklenecektir. Daha fazla göz de bırakabilirsiniz , çiçekler küçük ama çok olur. Bütün mesele bir onceki yılın dallarının dahada altından budamamak.