****** hayır, sadece diyorum ki, bazı durumlarda kimyasal mücadeleye alternatif bir yöntem yoktur. Mutlak kimyasal mücadele şarttır. Size birkaç örnek vereyim;
Bir turunçgil bahçesinde Citrus Tristesa Virus **** bir erik bahçesinde Plum Pox Virus için mücadele ederken, bahçede bir adet vektör böcek gördüğünüz anda ilaçlama yapmak zorundasınız.
Tabi pekçok insan bilmez ama gümrüklerde tarımsal ürünlerin giriş çıkışlarında karantina tedbirleri vardır. Tüm dünyada Methyl bromide gibi çok zehirli bir madde yasaktır, ancak bir yerde kullanımı serbesttir, o da karantinalar. Buralarda yediğimiz buğdayların pekçoğu methyl bromide **** alüminyum phosphide ile muamele edilir. Buğdayın içinde bulunan ve karantinaya tabi zararlılar öldürülür.
Bu örneklere yüzlercesi eklenebilir. Burada önemli olan söylemek istediğimin altını çizebilmem;
Kimyasal kullanmak zorunda isek; çevre ve insan sağlığı için zararsız, **** mümkün olduğu kadar az zararlı olanları tercih etmeliyiz. Pekçok kimyasal, eğer doğru kullanılırsa, çevre ve insan sağlığına zararları minimumdur.
Kimyasalların çevre ve insan üzerindeki olumsuzluklarının en başta nedeni yanlış kullanımdan kaynaklanır. O yüzden imza kısmında Doğru tarım ilacını doğru dozda ve doğru şekilde kullanılmalıdır yazmıştım. Ruhsat veren kurum (KKGM Ankara) en sağlıklı kullanım şartlarını prospektüse yazar, ama insanlarımızın yanlış kullanımı nedeniyle suç kimyasala atılır. Unutmayalım ki bir pestisit, en az 10 yılda geliştirilip piyasaya sürülür.
DDT konusna gelince, kendimi bildim bileli bu konuyu düşünüp üzülmüşümdür. Atom bombasından sonra insan oğlunun alnındaki ikinci kara lekedir. Ama hatalar tecrübe kaynağıdır. Ben küçükken bana yapılan kuduz aşılarının hatalı üretildiğini ve o aşıyı olanların %3'ünün beyin hücrelerinde büyük hasarlar yaptığını yıllar sonra öğrenmiştim. Şimdi o günleri hatırladıkça şükrediyorum.
|