View Single Post
Eski 11-06-2012, 20:56   #22
çisem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Kedilerin yaşı ve ağırlığına uygun mamaların gelişmelerine katkıları oldukça fazla oluyor.

12 yaşında 8.800 gr olan kedime artık yaşlı kedi maması yedirmekteydim.
Hatta bugün ostreoporoz tedavisine başladık ki bu da onun her yediğine daha dikkat etmemi gerektirmekte.
1.600 gr zayıflamasını sağlayan Royal Canin'nin Obesity maması oldu. İstenilen kiloya indiğinden şimdi de aynı markanın Light çeşidine geçirdim.
Kedilerin yaşı ve ağırlığına uygun mamayı seçmek kedinin uzun ömrünü sağlamakta.

Proteini, potasyumu böbrekler yaşlandıkça atmakta zorlanır, tıpkı insanlarda olduğu gibi.
Böbreklerde sorunu en aza indiren mamalarda bulunmakta. İran, Siyam kedilerine özel mamalar da üretiliyor. Cins özelliklerine uygun mamaların ise; kemik yapısı, sindirim sistemi, tüy yapısı gibi farklılıkların gözönünde tutulmasıyla üretildiğini görüyorum.

Tüyü dökülen kedinin yiyeceği mama farklı, sürekli kendini yalayıp tüyünü yuttuğundan barsaklarında biriken tüy yumağını yok eden mama ayrı olarak üretilmekte.

Yaklaşık 10 haftalık olan yeni kedime ise 3 ay-1 yaş arası Royal Canin Junior vermekteyim. Yetmeyeceğini düşündüğüm için de anne devam sütü diye marketlerde satılan sütleri yarı yarıya sulandırıp, içine 1 çay kaşığı zeytinyağı ve çiğ yumurta sarısı ilave ediyorum sabahları. Kalsiyum ihtiyacı kuru mamada var ama emilimi geç olduğundan sıvı takviyesi ve özellikle zeytinyağı yararına da inandığımdan yavru kedi ve köpeklerde sürekli beslemede kullandığım yöntemdir.

Sadece kuru mama verilmesinin doğru olmayacağını düşündüğümden, günde 1-2 yemek kaşığı yaş mama verilmesini öneririm. Su içme kedilerde severek yapılan birşey olmadığından bağırsakların zorlanmaması adına ben bu yolu seçtim.

Büyük kedime yoğurt ve ayran sevdirdim. Sardalyadan başka balık yediremedim.
Tavuk ciğerini çok sevdi ama tavuk eti ya da kırmızı et asla yediremedim.
Ne kadar katkısız mamadır bunlar hiç çözemedim bu kadar yıldır.
Ama "biz ne yersek onu yesin" diyenlere de katılmadım. Ev yemeklerinde biz kendimize dengeli bir beslenmeyi tam olarak sağlayamıyorken onlara bunu sağlayabileceğimize inanmıyorum.
Alması gereken kül oranını ben ona veremem. Her öğününde fosforu, omegaları ve vitaminleri dengeleyemem.
Kısaca hazır mamadan vazgeçemem. Sokak hayvanlarına kaynayan kemik ve sebzelerin içine ekmek ilavesinden sonra mutlaka kuru mama da ilave ediyorum.

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön