Merhaba jaskulin,
Memet Bey' in söylediklerine ek olarak bir kaç tecrübemi sizinle paylaşmak isterim.
Bonsainizi saksıdan çıkartıp toprağın alt kısmına baktığınızda siyah renkli ve mukusumsu bir tabaka ile karşılaşıyorsanız bunun sebebi saksı içindeki ikinci plastik kaptır. Memet Bey' inde söylemiş olduğu gibi saksı ile plastik kap arasında su kalabiliyor böylelikle kökler sürekli su içinde kalıyor ve zamanla çürümeye neden oluyor.
Toprak karışımı hazırlamak görüldüğü kadar kolay değil en azından benim için öyle. Hala uygun karışım tutturamadım. Geçenlerde saydam ve delikleri olan plastik bir saksı aldım. İçine çeşitli karışımlarımı koydum ve su drenajını test ettim fakat hiç biri yeterli drenajı göstermedi. Bende orkideler için satılan özel karışımdan aldım ve istediğim sonucu elde ettim. Her iki ficus ginsengim için orkide toprağını uyguladım. Şuan her şey yolunda. İki konuda endişeliyim birincisi orkide toprağının asitik özellikte olması (ph değeri 5,5 civarında), ikinicisi ise topraktaki besinleri barındırıp barındırmadığı. Şuan elimdeki en iyi derenaja sahip olan karışım bu olduğu için onunla devam edeceğim. Eğer tutarsa şapkayı fırlatırım havaya artık.
Ortam değişikliğinin gerçekten de ağaçlar üzerinde inanılmaz etkileri var. Bunu geçenlerde gittiğim bir bahçede yaşayarak gördüm. Her tür bitkinin, ağacın, kaktüsün. . . satıldığı bir yer. Japon Bahçesi diye bir bölüm vardı hemen oraya girdim. Girer girmez nem oranının beklediğimden çok daha yüksek olduğunu fark ettim. Bonsaileri incelediğimde ise gördüklerimle kafam allak bullak oldu. Neredeyse her tür bonsainin dibi su ile doluydu. Zaten öylesi nemli bir ortamda ağaçları sulamaya bile gerek yok. Ficuslarin saksıları ağzına kadar su doluydu ki ben böyle bir şey yapmış olsam benim ficuslarım yaprak dökmeye başlarlar. Yeni sulanmış olabileceğini düşündüm ama bonsai sulanınca da öyle dibinde su birikmez yani. Oradan bir ficus alıp getirsem evdeki ficuslarımın yanına koysam hemen yaprak dökmeye başlar aynı şartları karşılayamadığımdan dolayı.
|