Kgursan'ın verdiği bilgilere göre bitkim eğer Amaryllis ise 12 ye kadar yolu varmış
Yalnız Kgursan'ın yazısını tekrar okuduktan sonra kafam karışır gibi oldu. Çiçek sapına baktım sanki içi boş gibiydi. Çiçeklerin kokusu da yok. Yavruyu çıkartırken 4 tane de yeni yaprak çıkarttı. Bu durumda benim bitkim Hippeastrum mi acaba? Tohumların rengini ve yılda kaç kez çiçekleneceğini bekleyeceğim bakalım ne olacak. O zaman fark daha iyi ortaya çıkacaktır. Eğer Hippeastrum ise ben de lilyum'un yöntemini uygularım
Bu yazı yine elimizin altında olsun diye alıntıladım.
Alıntı:
Hippeastrum ve Amaryllis (A.belladana)
/I]Sn Maki 01 için notları karıştırırken Hippeastrum ile amaryllis in farklı türler olduğunu fakat söylemde genellikle hippeastrum dan amarylles olarak bahsedildiğini , ben de bu hatayı yaptığımı gördüm ve düzeltiyorum. Sn maki 01, için derlediğim bilgiler Amaryllis için değil Hippeastrum için dir ve sn Maki 01'in soğanları hippeastrum olduğu belirtilmektedir.
Kısaca verdiğim bilgiler doğru yere gitti ama isimler yanlıştır, Amaryllis değil Hippeastrum olacaktır. Okuduğum bazı mesajlarda da yine kavram, isim karışıklığı olduğu görülüyor.
Bu iki bitki türünün karşılaştırılması ve farkları:
Hippeastrum ve Amaryllis
1. Orjin : Güney Amerika , Güney Afrika,
2. Çiçek sap : İçi boş , İçi dolu, sert,
3. Sapta çiçek : 2-6 adet , 8-12 ad.
4. Koku : çiçekleri Kokusuz , Çiçekleri Kokulu
5. Tohum rengi : Siyah , Yeşil,
6. Çiçek oluşumu: Düzenli ve her 4 yaprakta 1 çiç., Yılda 1 kez çiçek,
7. Yavru sayısı : Alternanslı yıllarda az sayıda, her yıl devamlı, çok.
Hippeastrum; Amaryllidaceae familyasına bağlı, tropic ve sub-tropic bir bitkidir. Ilıman iklimlerde de yetişir, Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerinde 18-23 oC aralığında toprak ısıtması yapılarak Yılda 7-11 ay arasında bir periyod da yetiştirilmektedir.
Hollanda da yapılan kültüründe, çiçekleri Aralık-Nisan arasında açacak şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Bitkinin çiçeklenmesi için soğanın bir süre dinlenmesi gerekir.Güney Amerikada yıllık yetişir ve devamlı olarak yaprak verir ancak her 4 yaprakta bir çiçek tomurcuğu oluşturur. Devmlı büyüyen bitki yazın kurak ve yüksek sıcaklık koşullarında yaprakları sener (Solar) ve bitki dinlenmeye girer.
Avrupada dinlenme periyodu yapay olarak sağlanır. Yetiştirilen soğanlar topraktan çıkarılmadadn 1 ay önce sulama kesilir, 4 hafta kadar hiç su verilmez böylece yaprakların senmesi (solması) sağlanır.
Hippeastrum da çiçeklenme için ışık etkili değildir.
|