Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi necmitezel
Herkese Merhaba,
Bizim içinde 25 yaşında 1000 adet fıstık çamı ağacının bulunduğu kaz dağlarında fazlıca köyü civarlarında 80 dönüm tarlamız var. Bu çamlardan verimli olarak mahsul alamıyoruz. Geçen sene 10 bin TL'lik mahsul aldık, bu sene ise 2 bin TL aldık. Ziraati bilmediğimiz için ağaçlara pek bakamıyoruz. Zaten fıstık çamı ağacı budama dışında bakım istemez diyorlar. Budamayı da doğru bir şekilde yaptırdığımızdan emin değilim.
Benim sorum şu, iyi bakılmış fıstık çamı ağacı hiç bakılmamışa göre ne oranda daha fazla mahsül verir?
Diğer sorum ise, az mahsül almamız ve devletin meyve bahçesi kurmak isteyenlere %50 fidan desteği vermesi sebebiyle ben bütün fıstık çamı ağaçlarını kesip yerine bodur kiraz ve/veya nektar dikmeyi düşünüyorum. Sizce bu doğru bir karar mı?
Değerli görüşleriniz için teşekkürler.
|
yanliş karar hemşehrim

1000 adetten bahsediyorsun fakat yaşlarını yazmamışsın 80-100 yaşına kadar kozalak verirler hem kozak yaylasına da yakınsın orada aşağıcuma ve yukarıcuma okçular çamavlu hisarköy ayvatlar gibi köyler var geçilerinin çoğu fıstık kozalağı ve üzümcülüktür bende 100 civarında 17 yaşında ağaçlar var arazi bulsam daha dikmek için uğraşıyorum sen keseyim diyorsun bu canım ağaçları sadece budama dışında hiç bir masrafı yok meyve bahçesini kurar isen daha fazla ilgi ister ve daha fazla ziraai mücadele yınede tercih senin heşehrim
yaşları 25 burayı atlamısım hemsehrim seyreltme ve budama konusunda yardım al ondan sonra kararını ver kal sağlıcakla bence kesme