bu konu başlığını baştan sona okudum. ama tatmin olmadım. (zaten mesajların bir kısmı polemik olmuş)
bende 8-8-8 NPK gübre var. 1 lt suya 2 ml karıştırıyorum ve kendi kurduğum damla sulama sistemi ile sürekli bitkinin dibine veriyorum. (tamamen amatör balkon sebzecisiyim) uygulamasında suyla karıştırıp yapraklara püskürtün yazıyordu ama ben bu forumda biraz araştırdıktan sonra suyla verebileceğime kanaat getirdim.
azıcık ilim irfan ve mantık sahibi olarak canlıların beslenmelerinin fiziksel ve kimyasal bir takım olayların sonucu olduğunu biliyorum. ama burdaki yazışmalardan anlamadığım NPK veya benzeri, kimyasal yolla elde edilen gübreler zararlı mı değil mi? zira NPK dediğimiz azot-fosfor-potasyum. üretici alıyor belirli miktarlarda bu elementleri ve karıştırıp satıyor. bitki ise bu elementleri gelişimi için gerekli kimyasal tepkimelerde kullanıyor.
bu forumda topraksız tarım sayfalarca anlatılmış. orda da bildiğiniz gibi suya bazı mineraller karıştırılıyor. o zaman o uygulama da zararlı. haksız mıyım? o mineraller de bir takım kimyasal tepkimelerle elde ediliyor.
son olarak uzadığını da biliyorum ama organik gübrenin tamamıyla organik olması için üretimine giren maddelerin de tamamen organik olması gerekmiyor mu? bana kalırsa dünyada % 100 organik diye bir şey yok. bu ideal durumun oluşabilmesi için tamamen izole bir ortamda hiç kirletilmemiş suyla hiç kirletilmemiş besinlerle hiç kirletilmemiş bir havayla belli başlı üretimin tamamlanması gerekir ki benim mantığıma göre zaten bu mümkün değil?
kıssadan hisse NPK veya benzeri kimyasal gübrenin zirai ilaçlarla anlamsal olarak karıştırılmaması gerekir.
saygılar ve sevgiler...
|