View Single Post
Eski 08-06-2012, 06:56   #12
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Aynısı benim de başıma gekmişti. İlk defa bahçesi olmuş hevesli biriyken, diktirdiğimiz 100 küsür ağaç 2-3 hafta içinde tamamen kurumuştu. Kimisi hava rüzgarlıydı, kökleri lodos almıştır dedi, kimi yeni sökümdür dedi, kimi susuz kalmıştır dedi vs... Yeni söküm değillerdi çünkü bulundukları saksıdan çıkarınca ayrıca yağ tenekelerine dikili olduklarını görmüştük. Ayrıca kalip gibi çıkmışlardı ve toprağı hiç dağıtılmadan dikilmişlerdi. Diktikten sonra suyunu da ihmal etmemiştik ama şimdiki tecrübem olsaydı belli bir süre, yerlerine iyice adapte olana kadar daha bol sulardım. O zaman bahçeciye bırakmıştık bakımını, belki de yetersiz sulamıştır...


Biz neden kuruduklarına dair cevap bulamadık. Ağaçları Bahçeköyde o zamanki bahçeçinin götürdüğü bir daha kapısından geçmediğim bir fidanlıktan almıştık. Fidanlık bahçeciyi, bahçeci onu suçladı, biz ikisini de suçladık ama olan bize oldu. Hatta bahçeci birinin kendini sabote ettiğini, ilaç attığını söyleyecek kadar komikleşmişti. Aynı fidanlıktan aldığımız meyve ağaçları da berbat çıkmışlardı. Bizi acemi gören bahçeci ve fidanlık sahibinin oyununa geldiğimizi ve olayın danışıklı olduğunu düşünüyorum.

Sonra garanti veren başka bir fidanlıktan yeniden 100 küsür ağaç almıştık, sıfır kayıpla geçen 5 yıl içinde ağaçlar dev gibi olmuşlardı.

Dikerken ağaçların köklerine baktınız mı? Yeni söküm müydü ağaçlar? Kaplıysa kökleri kabı sarmış mıydı?

3-4 hafta önce Bahçeköy Orman Fidanlığından çok gelişmiş 4 Doğu Ladini, 1 Batı Ladini, 7 adet Altuni Servi, 7 adet çok büyük boyda Leylandi ağacı aldık. Bazı ağaçları alırken bu sezon saksılandığı konusunda ve saksısıyla dikmemiz konusunda uyardılar, garanti vermiyorlar ama bunu baştan söylüyorlar. Biz de saksıların dibini kesip, yanlarına kesikler atıp öyle diktik. 3 haftada ağaçlar tüm uçlardan sürgün vermeye başladılar, beklenmedik bir terslik olmazsa bu iş tamamdır. Leylandiler 2 yıldır saksıdaymış, onları çıkardık saksılarından, kökler tamamen sarmıştı, kalıp gibi çıktı saksıdan.

Orman fidanlığında her bitki bulunmuyor ama özellikle çit bitkileri, ibreli ağaçlar çok uygun fiyata satılıyor. Mesela devasa Leylandilerin tanesini 40 TL den aldık, hatta alışverişimiz belli tutarı geçince toplam tutardan %5 iskonto da aldık. Yine devasa Batı Ladinini 100 TL ye aldık. Özel fidanlıklar o büyüklükte bir ağaca fahiş paralar istiyorlar.

Ben de Yalovaya gidip almayı düşünüyordum ama hiç gerek kalmadı, hem yakından hem olabildiğince ekonomik karşıladık ihtiyaçlarımızı. Tavsiye ederim.

Şu saatten sonra ağaçları sökmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok, geçmiş olsun.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön