Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Başından beri konuyu takip ediyorum, tam yazayım diyorum konu başka yerlere gidiyor.Şuan sayın Sakaki'nin başlattığı bu konuyu sayın syılmaz'ın bu kadar savunucu davranması sebebiyle tüm forum neredeyse pınar düşmanı kesildi. Duymayan bile duydu.(hatta buna sağır sultan bile derler)Sayın syılmaz bu kadar savunmaya geçmese pınar günü kurtarmıştı aslında.Geçmiş yıllarda popstar diye bi yarışma vardı.Jüri üyeleri hangi yarışmacı için tartışmaya girseler o yarışmacı o akşam tavan yapardı, ama her jurinin çok iyiydi dediği ise son sıralarda kalır bazen elenirdi.Neden bu örneği verdim, bu kadar tartışma yapılınca bizim ülkede "bişeymi var, bak şimdi merak ettim, alla alla koca firmaya baksen,.." söylemlerine dönüşüyor.Bi şekilde aklının köşesinde kalıyor.Aksine üstüne basan olmasaydı, bu sabah herşey unutulurdu.
Ben uzun yıllardır gıda firmalarında çalıştım ve halen çalışıyorum.Şuan uluslararası bir gıda firmasında çalışmaktayım.Geçmiş yıllarda pınarda çalıştım, firma hakkında sizden/lerden fazlaca bilgi sahibiyim.Tecrübelerime ve yaşadıklarıma istinaden konunun başından beri bazı arkadaşların söylediklerine karşılık sayın syılmazın sunduğu tezlerin hiçbirine katılmıyorum.Bazı konuları malumunuz gereği açıklayamam ama madalyonun arka yüzü hiçte güzel değil, onu bilin.
- Hiçbir İSO ve HACCP belgesine sahip gıda firmasında aynı tezgahta dana ve hindi eti kesilmez.
- Kesim yapılan ekipmanların tümü kendine has alanda kullanılır, binaları ve üretim alanları farklıdır.İyi yıkanmamış, bulaşığı kalmış, bunlara kimseye inandıramazlar.Ekipmanlarda yıkama işlemi bittikten sonra yapılan durulama suyunun atık deterjan kontrolü onayı labaratuvar tarafından verilmediği sürece başka üretime geçilemez.Burda kalıntı et parçasından bahsediliyor ???
- Eğer karışım üretimi için ruhsat alınmışsa %70 dana eti %30 tavuk eti gibi o üretimin yapılacağı alan diğerlerinden ayrı olmalıdır.Bu alanda %100 dana eti üretimi yapılamaz.Öbür tarafta yer kalmadı, burada üretiverdik olmaz.
- Her büyük firma sağlık bakanlığının isteği doğrultusunda her ürettiği üründen parti başına numune ayırıp, son kullanma tarihine kadar arşivler.Yani bugün ürettiğin 10 ton %100 dana eti sosisten açılmamış bir paket/koli stoklarsın. İleride bişey olursa numunen olsun.Son kullanma tarihi geçtiği günlerde bunları imha edersin.
- Eğerki sen kendi labaratuvarında yaptığın testlerden emin değilsen veya ekipmanların tüm testleri yapmana imkan tanımıyorsa dış tarafsız labaratuvarlarda testler yaptırabilirsin.Bunda son ürettiğin ürünü gönderirsin, hiçbir firma son kullanma tarihi gelmesine yakın bi ürünü teste göndermez, çünkü bu ürünler son kullanma tarihine gelene kadar zaten piyasada tüketilmiş olurlar, bunun için boşuna para vermezler.Pınar böyle düşünmemiş sanırım, vermedikleri ücretleri nerede harcadıkları belli oldu, kalite için herşey mübahtır.
- Her numuneden kendi iç bünyendeki labaratuvarda inceleme yaparsın, sonuçlarını arşivlersin.Eğer ürün sorunluysa tüm partiyi imha edersin veya son dönemlerdeki gibi üretimin başındaki sorumlu formeni veya yöneticiyi işten atarsın, ürünü bi şekilde piyasaya sürersin.Nasılsa koskoca holdingin ürününü inceleyecek bi bakanlık olmaz.Herkeste güvenle tüketiyor.
- O kadar kolay mıdır ki bi bakanlık böyle büyük bir holdingin, böyle kalite emaresi olmuş bi markanın ürünü içinde etiketinde gösterdiğinden farklı olarak bulduğu şeyi halka ibra ederken hiç düşünmeden hareket etmiştir.Kaç defa üzerinden geçmişlerdir acaba, bu testler doğrumu, böyle bi firma bunu yapabilir mi diye.Bence çokça kez.Bakanlık ilk testlerde sorunla karşılaşınca hemen deklare etmez, firmaya dönüp "... bi sorun var ürününüzde, aynı partiden numune gönderin, incelemeyi tekrarlayalım" der.Piyasadan aldıkları ürünle sizin aynı partiden ürününüzü karşılaştırırlar.Bu esnada foyası ortaya çıktığı için gidecek numune arşivlenmiş üründen değilde genelde özenle hazırlanmış, üzerine eski tarih attırılarak paketlenmiş ürün olur.(daha anlatacak çok şey varda burada bunları konuşmak, suçluları özür diletmek yerine beni suçlu duruma sokarlar)Sonuç tabiiki olumludur.Tezatta kalan bakanlık 3. numune ister, bu numunede özenle hazırlanır ve gönderilir.Sonuç pozitif olunca bakanlık sorunsuz raporu düzenler, gönderir.Bakanlık tek testle "aha yakaladım, şimdi gösteririm ben sana dünyanın kaç bucak olduğunu..." tarzıyla hareket etmez.Eğer bu kadar deşifre ortamına geldiyse bakanlığın elinde sağlam test sonuçları olmadan konuşmaz.
- Hoş ben bu ülkede öyle güçler gördümki bakanlık 2 gün sonra açıklama yapar "biz raporları karıştırmışız, pınar temizmiş" derse şaşırmam.
- Yukarılarda okudum sanırım Mehmet beydi, mesai ücretleri ile ilgili bi not düşmüş, haklı.Yaşar firmasında çalışan arkadaşlarım bunu hergün dile getirirler ve geçmişte bende yaşadım, fazla çalışma mesai ücretlerini vermezler.Mesai yapılmasın derler ama yaptırdıklarında ücretini ödemezler.
- Bu arada belirtmek isterim ki borsayla yakından ilgilenirim, hisseler alır satarım, temettü dağıtmakta saygın görünen firmanın holding çatısı altındaki diğer imkb hisselerindeki yaptıklarını incelemenizi isterim, örneğin dyoby, pınsu gibi.
- syılmaz sizin kağıtlar arasında pınar veya yan kuruluşlarının kağıtlarımı var bu kadar savunuyorsunuz bu densizleri ? yoksa rakip firmalardan birinin kağıdı varda sırf tartışma yaratmak için, konuyu gündemde tutmak içinmi bu kadar uzattınız veya inat ediyorsunuz ?
- Malesef gıda konusunda içinde yıllarca yaşamama rağmen halen terettütler yaşamaktayım.İyi marka iyi paradır, iyi marka kalitedir, kalite yenir ı-ıh artık yenmez.En iyi olanı artık yok.Hayvanı kendim kesip yerim deseniz bile hayvanın yaşama şartlarını inceleyin mutlaka yemlerinde bi katkı - hormon vardır, GDO'lu yem yemiştir.
- Gıda işinde çalışsanız inanın hazır olarak hiçbirşeyi çocuklarınıza almak istemezsiniz.O sebeple yazacağım o kadar çok şey var ama bir o kadarda engelleyen sebepler.Tek önerim gıda konusunda hassas ve titiz olun.
Not : Amacım kimseyi kırmak değil doğruların bilinmesi.Ama benim gördüğüm, yaşadığım doğru diye yazdıklarımı çürütecek özel hazırlanmış belgeler, mutlaka yarın piyasaya çıkacaktır.
|