Ağaçların çevresinde bulunuyorlar ama ağaçlarla olan ilişkilerinin ne olduğu henüz bilinmiyor. Ben hiç ağaç olmayan yerde de çıktığını gördüm. Ağaçla olan ilişkisi ağacın köküyle mi yaprağı ile mi ya da ağaçta yaşayan bir bakteri böcek ile mi ilgili bilinmiyor. Pirinçte ve agarda misel üretimi çok basit ve hızlı tek sorun meyve alamamak. Şu an için en mantıklı üretim yolu bölgenizde yetişiyorsa yetişen türü klonlayıp misel üretmek ve bu miselleri bahçenizde ya da bölgenizde yetiştiği ağaçların bulunduğu yerlere aşılamak. Garantisi olmamakla birlikte bu yöntem ile yılda bir kez ürün alma şansınız var.
Yanık ormanlarla ilişkisini de ben yanıp üzeri açılmış toprağın nemi daha kolay kaybetmesine bağlıyorum. Gözlemlediğim kadarı ile bitki yaprak gibi örtücü gölgeleyici şeylerin olmadığı yerlerde daha çok çıkıyorlar. Genelde çıktıkları yer bir şekilde kelleşmiş toprak parçaları oluyor. O nedenle üzerine yukardaki gibi yanık odun koymanın bir faydası olmayacaktır hatta çıkmasına engel olur. Kül toprağın sertliğini değiştiriyor ve belkide çıkışının bir diğer nedeni toprağın uygun ph değerini alması olabilir ama yanık odun yerine yine kül denemek daha mantıklı. Toprağı örtmemiş olursunuz. Ayrıca yukarıdaki karışım çok fazla sulanmış hatta çamur olmuş bu miselin hava almayarak boğulmasına neden olur.
|