View Single Post
Eski 01-06-2012, 02:35   #12
ümitibrahim
Yeni Üye
 
ümitibrahim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2012
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 26
Çok hoş bir başlık olmuş,ama kerpiç evleri geliştirmenin,çok daha sağlam yapılara dönüştürmenin yolları da var.

Kerpiç karışımını oluşturan materyaller içinde en önemlisi ve çoğunluğu oluşturanı kildir.Peki o kadar uğraşıp kilden ev yapıyoruz da neden o evi seramiğe çevirmiyoruz?

Tek yapmamız gereken kerpiç evimizi bitirdikten sonra olduğu gibi ateşe vermek.

Bildiğiniz gibi seramik kilin pişirilmesiyle elde edilir;ihtiyaç duyulan ısı kilin türüne göre 700-1300 derece arasındadır.

Arkeologlar günümüz Moldova ve batı Ukraynasını oluşturan bölgelerde-tam tarihi hatırlayamıyorum- yaklaşık 10.000 yıl öncesine tarihlenen çok sayıda yakılmış köy buldular,birçoğu artık bu köylerin savaşlar sonucu değil,bilerek yakıldığını düşünüyor.Kerpiçten yapılan ve seramikleşmesi için ateşe verilen bazı evlerdeki yangınların kontrolden çıktığını,felakete dönüştüğünü savunuyorlar.

Eğer bu teori doğruysa seramik evlerin miladını çok öncelere çekmemiz gerekecek.

Modern mimaride de bu yöntemi kullanan birkaç isim mevcut;hayatını yoksul insanlara pratik ve ucuz evler yapmaya adayan İranlı mimar Nader Khalili en bilindiklerden.O da aynı yöntemi uyguluyor;kerpiçten bir ev yapıyor ve ateşe veriyor.

Khalili'nin bazı çalışmaları;











Bu da Khalili'nin çalışmalarından esinlenen Güney Afrikada bir başka kerpiç ev;



Bu teknik nasıl geliştirilir,Khalilinin gözden kaçırdıkları nelerdir,bu tarz evlerde oluşabilecek olası sorunlar nasıl giderilir,evlerimiz organik materyallerle mi inşa edilmeli gibi sorulacak ve cevaplanacak birçok soru var elbette;ilgi duyan olursa tartışabiliriz.

ümitibrahim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön