Yaylacı kardeşim memleket özlemi böyle bişey.Memleketi hatırlatacak bir fotoğraf olduğu zaman insanın duygulanmaması imkansız.Bülbülü altın kafese koymuşlar illede vatanım demiş.
Fındık toplama harmanlama konusunda söylediklerinizi 50 yıldan beri yaşıyorum.Çocukken büyük dallara beni çıkarırlardı ve dalın eğilmesi sağlanarak toplanırdı.Eskiden patos fındık daneleme makinesi yoktu.İmece usulü harmanlarda fındık ayıklanırdı ,şimdi daha kolaylaştı.Malum karadeniz yağmurlu bölge .Fındığı kurutmak ve savurmak için güneşli gün bulmak çok zor.Fındık yağlanmasın diye çok zahmet çekerdik. Fındığı sererdik bir den hava kapatıp yağmaya başlayınca seferber olurduk fındığı toplayıp kapatmak için.Yeşil fındığı ayakla yol vurarak havalandırmak.Dane olunca ayakla şeritler yaparak kurutmak,Çuvallamak.Her yıl bizim geleneğimiz.Hele o örgülü fındık sepetlerimiz,onlarda geleneğin bir parçasıydı,gugar denen bir odun çengeli olurdu fındık dalına takılırdı.Şimdi naylon kovalar kullanılıyor.Gelenekler değişsede birileri yaşatmak için hala çaba sarfediyor.
Bu tür konularıda burada işlemek aslında çok iyi olur.
Trabzon zambağı 20 cm boy attı bakalım bu yıl çiçek açacakmı.Çoğaltmak için elimden geleni yapacağım.
Yayla gezimiz olursa bu defa techizatlı olarak gideceğiz ve birkaç soğan almayı düşünüyorum.Birde çiçek açmış hallerinin teferruatlı fotoğraflarını inşallah sizlerle paylaşırım.
Saygılar selamlar.
|