Merhaba sevgili arkadaşlar. Evinizde amatörce topraksız tarım denemeleri yapmak içinde, profösyonelce topraksız tarım yapmak içinde bilgi alabileceğiniz en büyük sitenin üyelerisiniz. Burada topraksız tarım yapmak için hertürlü bilgi ve uygulama mevcut. Ancak ****** bazı durumlarda soru sormakta en tabii durum. Genel olarak ilgili soruları forum sayfalarında , ama özel konuları özel mesajla sorarsak luzumsuz sayfaların çoğalmasına mani olmuş oluruz.
Sayın yaşargül hanımın sorduğu soruya sayın Füsun Çağırganın verdiği cevap önemli. Sayın Füsun Çağırgan toprakta yetişen fidenin topraksız tarımda kullanılamıyacağını yazmışlar, ancak böylebir kaideye rastlamadım. Her fide topraksız tarım sistemi ile büyütüle bilir.Ancak toprakta yetişen fidenin köklerini topraktan temizleme sırasında dikkatli olup köklerin zelenmemesine özen gösterilmelidir.
Sayın süleymanizmir, bu işe başladığım zaman pratiğim yoktu malzemeleri nerelerden bulabileceğimi bilmediğimi bırakın , ne olduklarını dahi bilmiyordum. Sistemi yakınımdaki bir markette bulduğum torf ve inşaat malzemesi satan bir nalburdan aldığım kumla karıştırarak başladım. Ve başarırılıda oldum. Değiştirmek luzumu hissetmedim. 5 sene kullandıktan sonra torf iyice özelliğini kaybetti su geçirmez oldu. Busefer coco-pead ve perlit karışımını uyguladım, yaptığım küçük denemelerde coco-peat ın güzel bir malzeme olduğunu tesbit etmiştim. Söylemek isterimki coco-pead ve perlit karışımı gerçekten çok mükemmel bir agregat. Ancak kaç sene kullanıbilir bilmiyorum, ama yine aynisini tercih ederim. Herkese başarılar dilerim.
|