View Single Post
Eski 29-05-2012, 08:51   #3
Fatih Şengül
Ağaçsever

Fatih Şengül's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2012
Orta ilçesinin arazilerinde (sadece Orta sınırlarında değil bu bölgenin büyük kısmında bulunan) doğal olarak sert iklim bitkisi olan ''Ahlat ağacı''nın yetiştiğini, tarım ve küçükbaş hayvancılığın azalmasıyla birlikte ise bu ağaçların giderek çoğaldığını gördüm, bahçelerde, sulak arazilerde çay-dere-gölet kenarlarında özellikle söğüt ve kavak ağacının kendiliğinden veya elle dikilmek suretiyle çoğaldığını da gözlemledim. Bağ ve bahçelerde ise erik, vişne, bazı elma ve armut cinsleri ile karaçam yetiştirildiğine şahit oldum. Ceviz, badem, kayısı, şeftali, kiraz vs. ağaçların bu iklime alışamaması geç gelen ve sert devam eden yaz aylarıdır, sizinde bahsettiğiniz üzere özellikle ilk baharda gece-gündüz arası sıcaklık farkının çok olmasıyla birlikde gerçekleşen don olayları da bu yumuşak iklim bitkilerini olumsuz etkilemekte. Ayrıca direkt olarak güneş alan bozkır örtüsü de bir çok bitkinin yetişmesine engel olmakta. Geç olsada bu bilgiler işe yarar umarım, en azından diğer ilgilenenler için yardımcı olabilir. Saygılarımla...

Fatih Şengül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön