View Single Post
Eski 28-05-2012, 13:48   #642
Entropi
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2011
3 m2 lik bir alanda ilk denememi yapmaya karar veriyorum.

Komşuların meraklı bakışları, dayanamayıp "mezar mı yapıyorsunuz"," türbe mi olacak burası" gibi şakayla karışık soruları eşliğinde ilk denememin kabası bitiyor.

Daha önce aldığım 10 adet coco-peat bloklarından ilkinin hacim kazanmış hali. (ilanında 65-75 litre diye geçse de yaklaşık 50 litre lik bir saksıyı ancak dolduruyor)

Karışım için beklettiğim Cocopeat, iyi yanmış gübre, yakındaki çam ormanından topladığım çürümüş çam torfu (ibre, yaprak, kozolak) çim biçme makinesi ile üstünden geçilerek son halini alıyor. Bu üçlü, resimde görünmeyen bir yerde bekleyen kırmızı yoğun killi toprakla karıştırılacak

Çevredeki yazlık sakinlerinin, komşu ve dostların mevcut adanın yanına paralel gelmesini plandığım 2. adanın mezar/turbe yakıştırmasını daha da artıracağı düşüncesiyle, planda değişikliğe gidiyor, ikinci adayı 1. adaya 90 derece gelecek , L şeklind pozisyon alacak şeklinde belirliyorum. Daha sonra bu L nin ortasına küçük çiçeklik olarak kullacağım bir yuvarlak ada gelecek. Ara yollara tesviye çekip mıcır **** kayrak taşı ile düzenlemeyi düşünüyorum Her nekadar alan kaybı da olsa estetik kaygıları baskın çıkıyor

Yolun henüz başındayız. Hem pratik ve iş, hem de tecrübe bakımından eksiklikler çok. Oldukça yararladığım forum olmasa bu kadarı dahi yapmak sanırım mümkün olmayacaktı.

Süreç yorucu, eğlenceli idi. Arada can sıkan şeyler de olmadı değil. Örneğin yanmış gübre çuvalarının birinden kalem pil çıktı, son kullanma tarihi 2013 olması, henüz yeni karıştığı izlenimi verdi. Oksitlenme olmuş ama akmamış.
Ayrıca naylon çuvalların yaygın olması sebebiyle iplik şeklinde ki küçük naylon parçacıklarına denk gelmek hoş değil. Sonuçta organik bir sebze bahçesi hayaliyle yola çıkınca sentetik, kimyasal maddeler az dahi olsa hemen göze batıyor.

Bu arada tohumdan yetiştirdiğim kadifeler ve fesleğenler yerini aldı. Lakin kadifeler büyük boy yapan (~ 50 cm) cinsten. Yararlı kök salgısını sanırım iki tür yapıyordu. Kuşkum o dur ki bu onlardan değil. Dışarda bulmak da sorun. Pazarda fransız kadifesi var mı diye sorduğum teyzem konuya fransız kalabiliyor.

Domates fidelerinin bazılarını Syn Meyvelitepenin uygulamalarından örnek alarak yatık pozisyonda diktim. Şimdilik gelişimleri klasik bahçe kısmındaki fidelere göre yavaş, sanırım kök yapma sürecindeler.

İz elementleri konu benim için tam bir muamma, beceriksizliğimden olacak aradım taradım metre kareye ne kadar hangi oranda sulandırılarak verileceğini bulamadım. Ben de yaklaşık 25gr / 2 litrelik bir su ile topraktan, daha sonra su oranını artırarak yaprak dan verdim. Akşamına bolca sulamama da yağmur sayesinde gerek kalmadı. 3-4 günde bir hazırladığım enzimi yapraklardan ve topraktan vermek, bit ve kırmızı örümceklerle ise arap sabunu+zeytinyağı karışımını kullanarak süreci devam ettirmek niyetindeyim.

Eklenen Resimler

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön