View Single Post
Eski 27-05-2012, 23:50   #102
wellness
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-03-2011
Merhaba Vildan Sönmez Hanım,
çoğalsınlarda ülkemizin neresinde olursa olsun. İster Datça da, ister Düzce de. Bu kum zambağı hakkında hepey bir araştırma yaptım.

Akdenız Sahıllerınde Neslı Tehlıkede Bır Tür: Kum Zambağı | Çiçek Ansiklopedisi sitesinde verilen bilgiye göre Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ise antikanser etkili bir madde olan Pancratistain’in; Pancratium maritimum’da bulunduğu tespit edilmiştir.

Kokulu ve dekoratif çiçekleri ile önemli bir süs bitkisi olma niteliğine sahip kum zambakları içerdiği 150’den fazla olan alkaloid nedeniyle pestisit ve tıbbi bitki olma özelliğinde taşımaktadır.

Göksu Deltasında da bu güzeller güzeli korumaya alınmış ve Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü, koruma ve izleme çalışmaları yürütmek üzere bu konuyu projelendirmiş ve çalışmalarına başlamıştır.

Yani böyle değerli bir bitkinin ülkemizin, yaşayabileceği her yerinde çoğalmasını sağlamak bence çok güzel bir uğraşı diye düşünüyorum. Onların yaşadığını görmek, onların çoğalmasına katkıda bulunarak emeğimizin karşılığını görmek, bence kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz çiçekleri görmekten daha büyük bir mutluluk diye düşünüyorum.

wellness Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön