Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık elli metrekarelik bahçemizin etrafını çevreleyen mazılardan azımsanamayacak kadar fazlası çetin kış şartlarına dayanamayıp kurudu. Ne yaptıysak canlandıramadık. Bol su verin gübre verin diye önerdiler uyguladık olmadı, kökleri açıkta kaldığı için kurumuş olabilir diye gözlemleyerek toprak takviyesi yaptık yine yeşermedi. Hastalık bulaşmıştır sökmek lazım diye fikir veren komşuları dinleyip çekip çıkardım bazılarını, az bir kuvvetle çekince elime geldiler.  Ama şimdi o boşluklar feci halde gözüme batmakta. Eklediğim görüntüde ki yerden üç kök mazı çekip çıkarıldı. Diğer bölgeler bu denli açık değil ama kuruyan dallar epeyce fazla. Çekip çıkarmış olsam kapanır mı sizce zamanla o boşluklar? Yoksa yerlerine yenilerini mi dikmek gerekiyor? Fikri olan varsa sevinirim, Saygılar..
|
Sayın Sudenur.
Yaklaşık 12 yıldır bahçemde sizin gibi çit mazısı kullanıyorum. Söz konusu kurumanın soğuktan olacağına ihtimal vermiyorum. Bende de zaman zaman benzer tür kurumalar oluyor. Sebebi bana göre hatalı budama ve gerekli bakımın yapılmaması. Dolayısı ile mazıların alt ve içlerinin yeterince hava ve güneş almaması kurumanın en büyük nedeni.
Göndediğiniz fotoğraftan boşukların mesafesi yeterince anlaşılamıyor ama sağlıklı ve yetişkin bir çit mazısı sağa-sola, öne arkaya doğru 40-50 cm kadar boşluk kapatabilir.
5-6 yıl kadar önce 8-10 kadar mazım aynı anda kurudu. Aradaki boşluklar fazlaca olduğu için yerlerine söküp yerlerine 150 cm boyunda yeni mazı alıp dikmek durumunda kalmıştım.